hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egészségpolitika

Egészségügyi büdzsé – jobbról és balról

Az egészségügyi tárca szerint a jövő évi költségvetés kiemelt területe lesz az ágazat, a parlamenti szakbizottság szocialista elnöke szerint pedig a Fidesz egyenesen riogat azzal a hamis állításával, hogy 2010-ban súlyos pénzelvonás lenne az egészségügyben.

A jövő évi költségvetésben az egészségügy lesz az egyik kiemelt terület – közölte az Egészségügyi Minisztérium (EÜM) hétfőn annak nyomán, hogy Mikola István fideszes szakpolitikus azt mondta: a kiszivárogtatott büdzsétervezet szerint az egészségügy minden területét érinti majd a forráskivonás.

A minisztérium rámutatott, Bajnai Gordon kormányfő az MSZP frakcióval történt egyeztetés után négy területet jelölt meg prioritásként a jövő évi költségvetésben, ezek közül az egyik az egészségügy. Mivel információik szerint a miniszterelnök nem tárgyalt Mikola Istvánnal, így az ellenzéki párt szakpolitikusa „ismét légből kapott sajtóhírek alapján” tájékoztatja a közvéleményt. Azt kérték, mutassa be azokat az anyagokat, amelyek alapján a forráskivonásról beszélt.

Emlékeztettek arra is, hogy Mikola Istvánt több hete személyes egyeztetésre hívják a minisztériumba, hogy „felelős és hiteles politikushoz méltó módon” tudja tájékoztatni a közvéleményt.       

Mikola István azt mondta: a Fidesz szerint Székely Tamás egészségügyi miniszternek küzdenie kellene az egészségügyi költségvetés tervezésekor, mert a további több mint 10 milliárdos ágazati forráskivonás súlyos gondokat okoz majd.

Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke is reagált Mikola  felvetéseire. Kijelntette: ellenőrizetlen sajtóinformációk alapján felesleges riogatni a közvéleményt a jövő évi költségvetéssel és annak az egészségügyre vonatkozó részével kapcsolatban.

Kökény szerint felelős közéleti szereplő ellenőrizetlen sajtóinformációk alapján nem tesz politikai nyilatkozatot, különösen olyan kérdésekről nem, mint egy költségvetési munkaanyag, amelyből sok száz készül, mivel sokféle elképzelés van. A költségvetés tervezetét a kormány a jelenlegi tervek szerint szeptember 10-e körül fogja benyújtani az Országgyűlésnek, utána van idő és lehetőség arra, hogy annak  tartalmáról – így az egészségügy számára tervezett forrásokról is – politikai vitát folytassanak. Akinek pedig jobbító szándékú  javaslata van, azt majd ekkor megteheti.

A szocialista politikus hangsúlyozta: az MSZP parlamenti frakciója is megfogalmazta azt az igényt, hogy a kiadások jelenlegi színvonalát 2010-ben is mindenképp fenntartsák, annak ellenére, hogy az egészségbiztosítás egyensúlyát is komolyan érintette a válság, hiszen csökkentek a járulékbevételek. Hozzátette: amikor a rendelkezésre álló források korlátozottak, akkor felelősségük, hogy ezt hatékonyan, célirányosan használják fel, ám most nincs arra lehetőség, hogy a működéshez többletforrásokat tervezzenek.

Népszabadság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink