hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Egészségügyi bizottság – Szócska: érvényes egészségpolitikai koncepciója van az országnak

Érvényes egészségpolitikai koncepciója van az országnak, amelyet a szakma széles rétegeivel való egyeztetés után fogadott el a kormány – mondta az egészségügyi államtitkár a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén Budapesten.

Szócska Miklós a Semmelweis Tervről szóló kormányhatározat hatályba lépésének alkalmából kijelentette, hogy a koncepció kidolgozása nem titkos műhelymunka, hanem nyilvánosan felvállalt fejlesztési folyamat volt.

A koncepció egységes kormányzati támogatást élvez – jelentette ki az államtitkár.
A Semmelweis Terv elsődleges feladatairól szóló kormányhatározat kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

A határozat döntései közül egyebek mellett kiemelte, a kormány egyetértett azzal, hogy egy 1-1,6 millió lakos ellátásáért felelős térségi egységekre épülő állami egészségszervezési intézményrendszer jöjjön létre.

Döntés született a három fővárosi sürgősségi centrum, valamint az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséről, az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központ év végéig történő felállításáról, továbbá a sport-egészségügyi ellátórendszer megújításáról is.

Szócska Miklós elmondta: a főváros és vonzáskörzetének átalakításához a források szűkösek. Ezért ennek fedezetére a korábban egészségügyi célt szolgáló intézmények esetleges hasznosításából, vagy értékesítéséből nyerhető forrást használnák fel. Az államtitkár itt ismét leszögezte: pénz nem kerül ki az egészségügyből.

Ugyanígy az ellátórendszerben keletkezett tartalékokat is az egészségügybe forgatják majd vissza, méghozzá elsősorban a dolgozók bérére.

Az Új Széchényi Tervvel rendelkezésre álló forrásokat a jövőben csak a rendszerstratégia mentén lehet igénybe venni – mondta az államtitkár, hozzátéve: a harmadik, negyedik negyedévben olyan népegészségügyi, és emberi erőforrás fejlesztést segítő pályázatok jelennek majd meg, amelyek szintén a rendszer átszervezését segítik.

Mindezek mellett a kormány a Semmelweis Tervhez kapcsolódó első forrásteremtő lépést is támogatja – mondta Szócska Miklós, utalva a népegészségügyi termékdíj bevezetéséről szóló javaslatra.

A szaktárca népegészségügyi törekvéseiről elmondta, a szervezett szűrések felé fognak elmozdulni. Ebben sokat segít az, hogy a szűrések a TAJ-szám alapján már most is követhetőek - tette hozzá.

Szócska Miklós szerint az is cél, hogy az ellátórendszerbe kevesebb beteg kerüljön, ezért a prevenció területén is áttörést kell elérni.

Az államtitkár által elmondottakról a bizottsági képviselők közül többen is kifejtették véleményüket. Kovács Tibor szocialista képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy amikor a konkrét lépésekre sor kerül, akkor a kormánypárti frakcióban is komoly viták lesznek majd.

Nagy Kálmán KDNP-s képviselő azt mondta: a Semmelweis Terv egy további munka forrása, a részletek még kidolgozásra várnak.

Heintz Tamás fideszes képviselő arról beszélt: az alapellátás a fundamentuma az egész rendszernek, ezért az egyes csoportok életpályamodelljeinek megalkotásakor ezt kiemelten kell kezelni. „Ebbe kell kemény milliárdokat fektetni” – fogalmazott. A fideszes képviselő egyúttal azt is javasolta, hogy a nyár végén vagy ősz elején szervezzenek egy humán-erőforrás konferenciát.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink