hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségügy egyelőre ellenzékből

A parlamenti pártok és a bejutásra még esélyesnek tartott Momentum választási programjait nézte végig a hvg.hu.

Az MSZP Tegyünk igazságot című választási programja 25-ből másfél oldalon foglalkozik az egészségüggyel, de fél oldal abból is helyzetelemzés, illetve annak ecsetelése, hogy a kormány focira és stadionokra költötte az egészségügyre költhető százmilliárdokat. Legfontosabb az egészség! Ne csak a gazdagok kapjanak színvonalas egészségügyi ellátást! – ütik fel a kecsegtető fejezetcímmel vállalásaikat a szocialisták, ám 15 közhelyszámba menő konkrét ígéreten túl nem sokat tudhatunk meg arról, hogy az új rendszert hogyan és főleg miből képzelnék.

A Demokratikus Koalíció arányait és részleteit tekintve is valamivel több mindent gondol az egészségügyről, de Gyurcsány Ferenc pártjának 90 oldalas választási programjából így is csak ötöt kapott az egyik legkritikusabb helyzettel küzdő ágazat. A Krízisterápiát az egészségügynek címet viselő fejezet a szocialisták programjához hasonlóan olyan általános ígéretekkel is kecsegtet, mint, hogy megállítja a magyar egészségügy lecsúszását, felszámolja az emberhez mél­tatlan viszonyokat, helyreállítja az egészségügyben dolgozók anyagi és társadalmi megbecsülését, csökkenti a várólistákat, de ezeken túl azért konkrétabb, a megoldást is legalább részben vázoló ígéreteket is tesz, mint például az Egészségbiztosítási Felügyelet visszaállítása, széles ellenőrzési és szankcionálási jogkörrel a biztosítottak érdekében és a befizetések jogszerű és hatékony felhasználása felett.

Az LMP Új kezdet című, 46 oldalas választási programjából 4 oldal és 15 pont foglalkozik az egészségüggyel, és mindjárt második bekezdésében az egészségügyi ellátás és finanszírozás rendszerének átfogó megújítását ígéri, nem kisebb vállalások mellett, mint hogy méltányos és átlátható finanszírozási viszonyok közepette a kapacitások ésszerűbb kihasználásával javítsák az ellátórendszer eredményességét.

Az egyik legrészletesebb, és legalaposabbnak tűnő egészségügyi program a szakértők szerint is a Momentumé: a köztudatba alig több mint egy éve betört szervezet 350 oldalas programjából 35 oldal foglalkozik az egészséges Magyarországgal. Számos ígéretük megegyezik a többi pártéval: eltörölni a hálapénzt, a teljes ágazatot lefedő béremelés orvosi és ápolói életpályamodell kidolgozása, csökkenteni az orvosok adminisztratív terheit.

Az Együtt 50 oldalas, IKEA-katalógus formátumú választási programjából  három oldal, 491-ból pedig 34 programpont foglalkozik az egészségüggyel. A Komáromi Zoltán háziorvos által kidolgozott anyag a többi pártéhoz hasonlóan a legfájóbb pontokon avatkozna be elsőként: drasztikusan növelné az egészségügyre fordított kiadásokat, növelné a béreket, rövidítené a kórházi várólistákat.

A Jobbik választási – és benne egészségügyi programja – csak keddtől lesz elérhető. Addig csak a párt 2014-es vállalásaiból indulhatunk ki, amely az összes rivális szervezetnél vázlatosabban, ebből adódóan elnagyoltabban írja le, hogy kormányra kerülve mit tennének a területtel.

A Fidesz és a KDNP egészségügyben megvalósítandó terveiről – illetve komplett választási programjáról – nagyjából annyit tudunk, mint 2014-ben, amikor Orbán Viktor azt felelte az ezt firtató kérdésre: „a mi programunk egyetlen szóban foglalható össze, s ez úgy hangzik: folytatjuk. Szerényebben fogalmazva, két szóban: folytatni szeretnénk.”

Részletek a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink