hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egészségpolitikai minimum: ebben egyeztek meg

Már többen aláírták azt a dokumentumot, amelyben az egészségügy ciklusokon átívelő alapvetéseit fogalmazták meg a pártok, írja az MNO.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is aláírta szerdán azt a dokumentumot, amelyben az egészségügy hosszú távú, ciklusokon túlmutató alapvetéseit, ha úgy tetszik, az egészségüggyel kapcsolatos nemzeti minimumot fogalmazták meg az ellenzéki pártok szakpolitikusai – írja az MNO. Ezzel teljessé vált az ellenzéki oldalon a csatlakozók sora, ma már a Liberálisoktól a Jobbikig terjedően mindenki csatlakozott, illetve hamarosan csatlakozik, kivéve természetesen a kormánypártokat.

A nemzeti minimum ötlete még júniusban, a Friedrich Ebert Stiftung és a Political Capital „Gyógyítható-e az egészségügy?” című konferenciáján merült fel. Lukács László György jobbikos képviselő vetette fel, hogy meg kellene fogalmazni, mi az, amiben mindenki egyetért, és ami ennek megfelelően nem lehet vita tárgya.

Az aláírók – a Fidesz–KDNP kivételével az összes komolyan vehető párt – egyetértenek abban, hogy létre kell hozni újra az önálló egészségügyi minisztériumot, helyre kell állítani az egészségügyben a társadalombiztosítást, és rögzíteni, ez pontosan milyen ellátásra jogosít fel. Úgy kell növelni az egészségügyi kiadásokat, hogy legfeljebb 30 százalék legyen a közvetlenül a betegek által fizetett összeg. A hálapénzt meg kell szüntetni, és szabályozott keretek közé kell szorítani a fizetős szolgáltatásokat.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink