hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségi állapot és versenyképesség

Új módszertan szerint állította össze a Világgazdasági Fórum a versenyképességi indexét, derül ki a Portfolio összeállításából.

A módszertan átalakítása a mutatószám egészségügyi pillérét is érintette: korábban kilenc almutatóra épült ez a pillér, az új módszertan viszont már csak egyetlen mutatót hagyott meg. Ez pedig az egészségben eltöltött várható élettartam. (Érdekessége egyébként a módszertanváltásnak, hogy azzal, hogy eltűnt a kilenc eddigi egészségügyi mutató, Magyarország elveszítette azt a mutatóját, amiben a világon a legjobb pozíciót tudta felmutatni, a HIV-fertőzések előfordulási arányát.)

A Magyarországról összeállított anyag a magyar versenyképességben azonosított problémák között említi az egészségi állapotot. "A munkaerő egészségi állapotát jól tükrözi, hogy az egészségben eltöltött várható élettartam 65,8 év, vagyis a lakosság közel fele még a nyugdíjba vonulás előtt valamilyen krónikus betegségben szenved, ami rendszeresen akadályozza a munkavégzésben és rontja az életminőségét. Ez az átlagos idő pedig a férfiak körében alacsonyabb" - olvasható a jelentésben a Portfolio szerint.

Az egészségügyi pillérben csak Bulgária és Románia rosszabb a magyar értéknél, miközben az egyébként rendre rosszabb Horvátország is 5 ponttal többet kapott, mint Magyarország. Emiatt arra hívják fel a figyelmet, hogy "a legsürgetőbb teendő az oktatás és az egészségügy terén van, csak így lehetséges olyan munkaerőkínálatot teremteni, ami képes lehet felvenni a versenyt a világgal".

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink