hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Éger szerint nincsenek orvosbárók

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint csak a bérek rendezése után lehet fellépni a hálapénz ellen. A Magyar Hang interjúja Éger Istvánnal.

Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék – felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát. Éger István a Magyar Hangnak adott interjújában kifogásolta, hogy a MOK megreformálását célul kitűző Újratervezés nevű csoport körül több ellenzéki párt is megjelent, ám az nem zavarja, hogy a kamara felügyelőbizottságát a Jobbik tavalyi egészségügyminiszter-jelöltje vezeti. A MOK elnökét az idén esedékes tisztújításról, orvosbárókról, korrupcióról, a hierarchia és a boríték vastagságának összefüggéseiről is kérdezték.

– Amikor felhívtam azzal, hogy interjút szeretnék kérni öntől, az volt az első kérdése, hogy melyik párthoz húz lapunk. Miért fontos ez?

– Időnként megjelennek bizonyos befolyásolási kísérletek a politika részéről, ezért kérdeztem. Egyébként függetlenül attól, hogy milyen politikai színezetű orgánumtól érkezik megkeresés, adok interjút. Csak jobb tudni, honnan fúj a szél.

(…)

– Soha nem gondoltak arra, hogy a hálapénz ellen morális alapon küzdjenek és ne kizárólag anyagi jellegű kérdésként viszonyuljanak hozzá?

– Néhány tucat embert leszámítva nem jachtvásárlásra, vagy luxuskocsikra fogadják el, hanem a lakáshitelt törlesztik belőle. A tiltást addig nem rögzíthetjük a kamarai kódexben, amíg a bérek nincsenek rendezve. Erről akár már a jövő héten döntés születhetne. Ha ez megtörténik, azonnal lépni fogunk a paraszolvencia ellen is.

(…)

Mit tart a legfontosabb eredményének? Újraindul az elnökségért? Miért nem hagyták jóvá az Újratervezés bejegyzését? Miért gondolja, hogy megtriplázná a kormány a szakorvosi alapbért? Miként jellemezné a magyar orvostársadalmat? Mit gondol a hálapénzről és a korrupcióról, valamint az 1001 orvos hálapénz nélkül csoportról? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt az elnök az interjúban, amely a Magyar Hang március 22-ei számában jelent meg, ám a szerkesztőség igény esetén minden orvosnak kész eljuttatni a lapszámot pdf formátumban, térítésmentesen. Az igényeket az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. email-címen várják, a lapot válaszlevélben küldik. Kérik, hogy a levél tárgya legyen "Orvos".

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink