hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Éger az alapellátásról és a sürgősségről

Korszerű szakmai protokollokra és hatásköri listákra van szükség az alapellátásban – mondta Éger István az InfoRádió Aréna című műsorában.

Több sebből vérzik a sürgősségi ellátás rendszere, egyrészt nagyon jelentős a szakemberhiány, másrészt nagyon jelentős a sürgősségi rendszer indokolatlan igénybevétele a betegek részéről – hívta fel a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnöke hozzátette, ez a kórházi ellátásban tumultuózus jeleneteket eredményez, de a háziorvosi rendszerben is problémás a sürgősségi ellátás.

A háziorvosi alapellátás ügyeleti rendszerében – amely szintén a sürgősségi ellátás része – jelen pillanatban a finanszírozás a legnagyobb probléma” – emelte ki, hozzátéve: a most tárgyalásra kerülő költségvetésben – immár tíz éve – sem jelenik meg a háziorvosi alapellátási ügyeletek alapdíjának emelése.

A kórházi, sürgősségi osztályokon időről időre kialakuló áldatlan állapotokért a betegek is felelősek – szögezte le Éger István. A lakosság egészségtudatosságának hiánya és tájékozatlansága rengeteg felesleges igénybevételt szül. „Akár a sürgősségi osztályok, akár a mentőszolgálat, de különösen a háziorvosi ügyeletek igénybe vétele 70-80 százalékban nem indokolt” – hangsúlyozta a kamara elnöke. Sokszor maguk a betegek is bevallják, hogy különböző, napközbeni elfoglaltságaik miatt választották az ügyeletet a háziorvosuk helyett – tette hozzá.

Korszerű szakmai protokollokra, az alapellátásban jól definiált hatásköri listára van szükség, illetve arra, hogy az alapellátást, a háziorvosokat ne kerüljék meg a betegek, az ő feladatuk ugyanis arról dönteni, hogy kinek milyen szakellátásra van szüksége. „A háziorvos nyerje el végre kapuőr szerepét” – fogalmazott Éger István.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink