hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Éger: Nem csökkent az orvosmigráció

Cáfolja a PestiSrácok.hu-nak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, hogy felére csökkent volna az orvoselvándorlás hazánkban.

Másként látja a Magyar Orvosi Kamara elnöke az orvoselvándorlás mértékének csökkenését. Éger István a PestiSrácok.hu-nak azt állította, évek óta nem változott a külföldi munkavállaláshoz tőlük engedélyt kérők száma.

A 2010-es csúcshoz képest, amikor a legtöbb orvos emigrált külföldre, valóban mérséklődött valamelyest a távozók száma, de tavaly és azelőtt is 900 körüli igazolást állítottak ki az elvándorló orvosoknak. Ez a szám pedig azóta nem csökkent – állította a MOK elnöke.

Éger István a múlt héten kirobbant ügy kapcsán – mely szerint az SE II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján egy orvos állítólag pénzt kért a szülés levezetéséért –, azt mondta: a hálapénz és a kérés annyira ellentétes fogalom, mint a fekete vagy a fehér. Hálapénzt nem lehet kérni! A fizetést kell kérni az államtól.

A kódex szerint ugyanis kirívóan súlyos etikai vétség, ha egy orvos pénzt kér, de ez ellen az Magyar Orvosi Kamara semmit nem tud tenni törvényileg, mivel sem vizsgálati, sem intézkedési, sem pedig tiltási joga nincs. A MOK egyet tehet, hogy érvényt szerez az etikai kódexben lefektetettnek, ami maximum kétéves eltiltást jelenthet a pályáról. Az orvosok a gyógyításra esküdtek fel, és nem a túlterhelésre vagy az intézményesített szegénységre. De olyan nincs, hogy valaki hálapénzt kér! – szögezte le Éger.

(forrás: Pesti Srácok)
hirdetés

Könyveink