hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Éger: Folytatni kell az ágazati bérfelzárkóztatást!

Az orvoskar esetében legkésőbb jövő áprilisban újra kell kezdeni a tárgyalást, vélte Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az ATV Start című műsorában.

– Amikor 2016 szeptemberében megállapodtunk a kétlépcsős orvosi és négylépcsős szakdolgozói béremelésről, akkor még nem volt előre látható, hogy 2017-ben (és a tervek szerint 2018-ban is) történik egy általános, nem az egészségügyet érintő bérrendezés. Ez okozza itt a problémát, ugyanis, a megállapodás, amit megkötöttünk, a béremelés mellett arról szólt, hogy javuljon az egészségügynek az ágazati rangsorban elfoglalt pozíciója. Az önmagukban egyébként örvendetes egyéb bérintézkedések miatt devalválódik a megállapodásunk, ezért küzdünk azóta azért, hogy tartsák értéken a 2016-os megállapodást, azaz a garantált bérminimum, illetve a minimálbér emelésének megfelelő százalékkal emeljék a megállapodásban lefektetett arányokat. Ennek az egyik lehetősége, hogy a jövő évi szakdolgozói béremelést előre hozzák novemberre vagy januárra – mondta el Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az ATV Start című műsorában, amit a MOK honlapja idéz.

A 2017-es bérintézkedések előtt nem volt lehetőség tárgyalásokra, ám azóta, a folytatódó bértárgyalásoknak fontos kérdése az összecsúszott bértábla korrekciója. Nyár elején egészen merev elzárkózás volt a nemzetgazdasági tárca részéről, ami jelentősen változott; várhatóan novemberben meg tud születni az ezzel kapcsolatos megállapodás a szakdolgozókra vonatkozóan, tette hozzá. Az orvosoknál bonyolultabb a kérdés, mert a kétlépcsős bérrendezés második része most novemberben lezárul, ezért egy egyszeri bérpótlással vagy valamilyen más technikával kellene rendbe tenni legalább a 2017-et. Mivel az orvoskarra a jövő évre már nincs megállapodásunk, ezért legkésőbb 2018 áprilisában újra kell kezdeni a tárgyalást, mivel elvi megállapodás van arra, hogy a felzárkóztatást folytatni kell.

hirdetés

Könyveink