hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

EDDSZ: az Uzsoki-ügyben a tárca felelősségét is vizsgálni kell

Feljelentést tesz a rendőrségen Cser Ágnes az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnökeként a budapesti Uzsoki Utcai Kórházban történt állítólagos morfintúladagolások ügyében, a feljelentési kötelezettség hivatalos személy feladatkörben való elmulasztása miatt.

Cser Ágnes hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján közölte: az ügyet kirobbantó orvosi szaklap a szerkesztőség közleménye szerint már 2010-ben hivatalosan tájékoztatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) alá tartozó Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökét a cikk tartalmáról. Ehhez képest a Hír TV-ben ez év november 26-án a miniszter úgy nyilatkozott, hogy a tárca vezetősége a sajtóból értesült az ügyről. Véleménye szerint a rendőrségnek vizsgálnia kell, hogy a minisztérium pontosan mikor szerzett tudomást az esetről, és hogy akkor miért nem tettek azonnal, soron kívüli központi intézkedéseket, továbbá miért nem tettek feljelentést a hatóságoknál.

Kitért arra, hogy az Uzsoki kórház főigazgatója december elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az orvosi szaklap cikkének a megjelenése után belső vizsgálatot rendeltek el, amelynek során mindent rendben találtak. Cser Ágnes szerint a belső vizsgálatról azt intézménynek kötelessége lett volna értesítenie a fenntartóját, a Fővárosi Önkormányzatot. Mint hozzátette, ez ügyben Szentes Tamás főpolgármester-helyettestől kért tájékoztatást, aki viszont azt közölte: a belső vizsgálatról csak a Magyar Hírlap cikke nyomán értesültek. Ezt követően az intézménytől írásbeli tájékoztatást kértek a belső vizsgálat eredményeiről, de ez mostanáig nem érkezett meg.

A Magyar Nemzet múlt szombaton megjelent cikke szerint a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki ítéletében kimondta, hogy Cser Ágnes elnökké választása szabálytalan volt, így ő már nem az EDDSZ elnöke. Cser Ágnes erre reagálva azt mondta, erről ő is a sajtóból értesült, amíg nem kapta kézhez az erről szóló hivatalos tájékoztatót, addig ő jogilag az EDDSZ elnöke. Az Uzsoki kórház ügyében is ebben a minőségében teszi meg a feljelentést.

A Magyar Hírlap november végén írt arról, hogy információi szerint az Uzsoki kórházban morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a rendőrség. A lapban megjelentek szerint végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négyszeresét-ötszörösét adták be, s ennek következtében az érintettek néhány napon belül meghaltak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) életvédelmi osztálya az ügyben ismeretlen tettes ellen, emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást.

Golub Iván, az intézmény főigazgatója azt mondta, három év alatt összesen 46 digitális kórlap kézzel írott része tűnt el, ezeken például az szerepel, hogy ki kinek az utasítására, milyen dózisban, milyen készítményt alkalmazott. Ezen dokumentumok eltűnése ügyében a kórház feljelentést tett.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szakértőkből álló ad hoc bizottságot állított fel. A testület jogi, etikai és orvosi szempontból áttekinti a végső stádiumban lévő betegek kezelésének aktuális helyzetét, és arról a minisztérium számára jelentést készít, amelyet majd szakmai és tudományos körökben kívánnak megvitatni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink