hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Eddig kilenc büntetőeljárás indult a hálapénz kapcsán

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint az orvosok többségének nagyobb anyagi előnyt hozott béremelés, mint az elvesztett hálapénz, írja a Mandiner.

Az egészségügy területén elkövetett bűncselekmények felderítésével megbízott Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) Mandiner megkeresésére közölte: 2021. január 1. és  2022. október 18. között kilenc esetben tettek feljelentést vagy kezdeményeztek nyomozást hálapénz átadása miatt. Ebben a időszakban az NVSZ összességében az egészségüggyel kapcsolatosan feltárt bűncselekmények gyanúja miatt 105 esetben tett feljelentést vagy kezdeményezett nyomozást.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a lapnak elmondta:  a kamara nem vezet statisztikát a korrupciós esetekről, de az orvostársadalom döntő hányada megnyugvással vette tudomásul a törvényi szigorítást, a hálapénz büntethetőségének tavalyi bevezetését.

A kamara elnöke úgy látja: mindebből azt a következtetést lehet levonni, hogy a többségnek nagyobb anyagi előnyt hozott az elmúlt években realizált béremelés, mint az elvesztett hálapénz. Akiknél viszont ez mégsem valósult meg, azok is inkább a magánegészségügyben vállalt többletmunkával pótolják a hiányzó  összeget. Ezzel együtt a hálapénz-jelenség, bár érdemben visszaszorult, nem szűnt meg teljesen – fűzte hozzá Kincses Gyula.

Az elnök szerint az orvostársadalom kissé magára lett hagyva ebben a folyamatban, a társadalmi szemléletváltáshoz több felvilágosításra, hatékonyabb kommunikációra lenne szükség, amelyben a kormány tudna leginkább segíteni.

(forrás: mandiner.hu)
hirdetés

Könyveink