hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Drágállják a magyarok a fogászati ellátást

A magyarok több mint 40 százalékának okoz anyagi megterhelést egy esetleges fogászati beavatkozás derült ki a Pézcentrum szerint az Eurostat adataiból.

Hazánkban az emberek 13,8 százalékának kifejezetten nagy kiadást jelent kifizetni a fogászati ellátást, 29,3 százalék pedig azt mondta, hogy bár nem rokkana bele, de nehezése esne kifizetni egy-egy vizsgálatot, beavatkozást, írja a Pénzcentrum az Eurostat adataira hivatkozva.

A régióban egyébként nem állunk olyan rosszul: a lengyeleknél például 23,4 százalék mondta azt, hogy hatalmas érváság a fogászati kezelés, 50,2-nek pedig komoly kiadás. Romániában 19 százaléknak nagyon nagy teher a fogászat, 29,9-nek pedig jelentős megterhelés. Szlovéniában és Szlovákiában ugyanúgy 18,1 százaléknak hatalmas megterhelés az orvosi kezelés. Viszont míg a szlovákoknál 49,4 százalék mondta azt, hogy bár nem csődöl be a család a fogászati kezelések árától, de azért megsínylik azokat, addig Szlovéniában csak 29,9 százalék nyilatkozott így.

A felnőtt lakosság fele elégedett fogainak állapotával, 20 százalék azonban kifejezetten rossznak tartja azt. A magyarok kétharmadának van legalább egy tömött foga, 60 százalék azoknak az aránya, akiknek nem pótolták a kihúzott fogát, és a lakosság csaknem harmadának jelenleg is van kezeletlen szuvas, lyukas foga.

A szájüregi rák kialakulásának gyakoriságában pedig világelsők vagyunk. Ezeken a statisztikákon a rendszeres fogászati szűrés sokat javítana, de még ma is félünk a fogorvosoktól és azt gondoljuk, hogy jobb a magánrendelés, mint az állami, csak drága.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

Könyveink