hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Dolgozók vírusveszélyben – rengeteg a szabálytalanság

Biológiailag veszélyes, köztük egészségügyi munkahelyeket ellenőrzött a munkaügyi hivatal, s a munkaadók 82 százalékánál talált szabálytalanságot.

Mivel az utóbbi két évben a foglalkozási megbetegedések többségéért a biológiai tényezők - a vírusok, baktériumok, gombák, paraziták - voltak felelősek, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal két hónapos, e veszélyekre koncentráló országos ellenőrzést indított. Ennek során az ellenőrzött munkaadók 82 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot - közölte a hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága az MTI-vel.

Az ellenőrzések elsősorban azokra a munkáltatókra terjedtek ki, amelyeknél jelentős a fertőzésveszély. Így többek között egészségügyi intézményeket, laboratóriumokat, élelmiszerüzemeket, szennyvíztisztítókat vizsgált a hatóság.
Az ellenőrzött munkáltatók 90 százaléka - néhány esetet kivéve - rendelkezett kockázatértékeléssel, noha harmaduk nem teljes körűen készítette el azt. A nagyobb intézmények, kórházak, jelentősebb létszámot foglalkoztató vállalkozások kockázatértékelései pontosabbak, alaposabbak voltak. Az ellenőrzési tapasztalatok alapján a kockázatértékelések leginkább az állatmenhelyeknél, állattartással foglalkozó munkáltatóknál, állatorvosi rendelőket üzemeltetőknél hiányoztak.
Megfelelő védelmet nyújtó egyéni védőeszközöket a munkáltatók zöme biztosította munkavállalói részére, egy-két esetet kivéve. Például nem megfelelő védelmi képességű védőkesztyű használatával még diagnosztikai laboratóriumában is találkoztak a felügyelők.

Több munkahelyen, például humán egészségügyi intézménynél, élelmiszer előállító vállalkozásnál, szociális gondozó intézménynél, és hulladékszállító munkáltatónál kifogásolható volt a nem megfelelően kialakított öltöző, de sajnos sokszor hiányzik a munkavállalók készsége is, ha a személyi higiénia szabályairól van szó. Több munkáltató által biztosított zuhanyozó helyiség kihasználatlan, a dolgozók gyakran azokban a helyiségekben étkeztek, ahol a biológiai veszélyek fenyegették őket.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink