hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Diabétesz számokban

Tavaly közel 50 milliárd forintot költött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a cukorbetegekre, derül ki a Világgazdaság összeállításából.

Évente 770 ezer embert érint a cukorbetegség Magyarországon, az újonnan megjelenő diabéteszesek száma 35-40 ezerre tehető – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) Világgazdaságnak megküldött adataiból.

A járóbeteg-ellátásban tavaly 2,3 milliárd forintot fizetett a NEAK a diabéteszes betegek ellátására a 2015-ös 2,1 milliárd után. A fekvőbeteg-ellátásban pedig az előző két évben egyaránt 2,6 milliárd forintot fizetett ki az egészségbiztosító. Egy év alatt, 2016-ra pedig 3 milliárd forinttal nőtt a cukorbetegek gyógyszereinek támogatása. Az összesített adatok alapján (járóbeteg-, fekvőbeteg-ellátás, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz) 2015-ben körülbelül 45 milliárd forintot, tavaly pedig 49 milliárdot költött a cukorbetegekkel kapcsolatos diagnózisokra a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő.

A finanszírozási jelentések alapján a NEAK azt közölte, hogy tavaly 2896 olyan amputált beteget regisztráltak, akinél a kórházi tartózkodása során előfordult a cukorbetegség diagnózisa is, és összesen 744 olyan amputált beteg volt, akinél az amputáció fő okaként jelölték meg a diabéteszt. Ez a szám 2015-ben 2893 és 764 volt.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink