hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egészségpolitika

Debreceni orvoscentrum: tízmilliárdos fejlesztések

A Debreceni Egyetemen (DE) mintegy 30 milliárd forintos beruházás valósulhatott, illetve valósulhat meg az első és a második nemzeti fejlesztési terv keretében elnyert pályázati források felhasználásával.
Erről számolt be Fésüs László akadémikus, a DE rektora az orvoscentrum Kapcsolat Napja elnevezésű központi rendezvényén szombaton.

Paragh György
egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) elnöke ebből az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló Debreceni Egészségközpont fejlesztési projektet emelte ki, amelyhez 10,6 milliárd forint támogatást nyertek.
 
Utóbbi kapcsán egységes belgyógyászati intézet jön létre központi sürgősségi és intenzív osztályokkal, támogatják az élődonoros vesetranszplantáció fejlesztését, illetve a gyermekgyógyászati intenzív központ létrehozását, a súlyos égési sérültek ellátásának korszerűsítését, a fogyatékos gyerekek fogászati és szájsebészeti ellátását, valamint a központi laboratóriumi diagnosztika kialakítását is – tette hozzá a professzor.
 
„Az intézményfejlesztési tervekben rögzített álmaink megvalósítását a pályázatokon elnyert források teszik lehetővé” – mondta Paragh György, hozzátéve: két év alatt a centrum 2,2 milliárd forint önrészt biztosít a beruházásokhoz.
 
Kiemelte azokat az innovatív kutatói csoportokat, amelyek a gyakorlatban mielőbb hasznosítható kutatási programokon dolgoznak: az őssejt- és génterápia alkalmazási lehetőségein, a nagy populációkat érintő bőrbetegségek kutatásán, a meggymag gyógyászati hasznosításán, valamint új típusú gyógyszerfejlesztéseken.
 
Paragh György tájékoztatása szerint az ötödik alkalommal megrendezett Kapcsolat Napján 34 szakmai program keretében tekintik át a gyógyítás-kutatás-oktatás időszerű kérdéseit. Ezek keretében szombaton együttműködési megállapodást írtak alá a DE és az Ungvári Egyetem fogorvostudományi kara, s áttekintették a debreceni sugárterápiai tanszék és a nagyváradi kórház közös projektjeit.
 
A találkozón megrendezték a gyermek-, a bőr-, a szülész-nőgyógyász és a tüdőgyógyászok szakmai napját.
 
Utóbbi kapcsán Szilasi Mária, a helyi tüdőklinika igazgatója elmondta: a hazai tüdőgyógyászok felkészültek az új típusú influenzával összefüggő, illetve a TBC-s megbetegedések kezelésére. A hazai szűrő- és gondozói hálózat alkalmas arra, hogy megelőzze, illetve kezelje az esetleges tömeges megbetegedéseket – tette hozzá Hajdú-Bihar megye tüdőgyógyász szakfőorvosa.
 
Országosan egyedülálló kezdeményezésről számolt be a Kapcsolat Napján Jenei Attila, a DEOEC nemzetközi oktatási központjának igazgatója. Tájékoztatása szerint 45 millió forint támogatást nyertek az egyetemi oktatók magas szintű angol nyelvtudásának fejlesztésére. Jelenleg hazánkban semmi nem motiválja továbbképzésre az angol nyelven tanító egyetemi oktatókat, ezért is jelentős az új kezdeményezés – tette hozzá, megjegyezve: Debrecenben 23 éve folyik angol nyelvű orvosi oktatás, de a képzés egyre több területén van szükség angol nyelven jól kommunikáló, előadó és számon kérő oktatókra.
 
Jenei Attila elmondta azt is: az Amerikai Egyesült Államok területén kívül egyedül a debreceni orvoscentrumban van lehetőség az amerikai orvosi munka ellátásához elengedhetetlen USMLE-tanfolyam – felkészítés végzett külföldi orvostanhallgatók számára az orvosi diploma amerikai akkreditálásához szükséges vizsga – elvégzésére. Ezen a területen a DEOEC a jövőben szeretne az amerikai képzés európai centrumává válni – tette hozzá az igazgató.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink