hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Debrecenben transzplantációs jubileumot ünnepeltek

Az ötszázadik sikeres csontvelő-transzplantáció alkalmából tudományos ülésen tekintették át a Debreceni Egyetemen az elmúlt 12 év tapasztalatait, s bejelentették: készek az allogén kezelésekre is.

Kovács Gabriella minőségbiztosítási vezető ez alkalomból arról beszélt, hogy Magyarországon öt központban végeznek őssejtátültetést, ám csak a DE klinikai központjában működő sejtterápiás klinikai osztálynak van nemzetközi szakmai minősítése. Hozzátette: a transzplantációhoz szükséges készítményeket a laboratóriumban Közép-Kelet-Európában egyedülálló szakmai háttér segítségével maguk állítják elő.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetemen (DE) rektora szerint jó esély van arra, hogy az autológ (saját csontvelőből vagy a perifériás vér őssejtjeiből végzett) csontvelő-transzplantáció után megkezdjék Debrecenben az allogén (idegen donorból származó) őssejtkezeléseket gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Nagy Kálmán professzor az allogén transzplantációt a legbonyolultabb beültetési formának nevezte, amely ötször drágább, mint egy szívátültetés, és hatszor többe kerül a vesetranszplantációnál. A beavatkozással ugyanis nem egy szervet, hanem milliárdnyi sejtet ültetnek át a betegbe - mutatott rá.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink