hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Egészségipar

De nehéz az iskolatáska!

Szeptembertől várhatóan ismét megnövekszik a hátfájásra panaszkodó gyerekek  száma, melyért csak részben felelősek a jól megpakolt iskolatáskák, hiszen a rosszul megtervezett iskolai padok és székek sem javítanak a helyzeten.

Ismét iskolatáskát cipelő diákokkal népesültek be az utcák, és ezzel együtt újra előkerül a hátfájás nyáron elfeledett problémája is. A hátfájás megelőzésével és kezelésével foglalkozó brit jótékonysági szervezet, a BackCare  szerint az iskoláskorúak átlagosan 15 százaléka panaszkodik arra, hogy időről-időre vagy állandóan fáj a háta, ami másként fogalmazva azt jelent, hogy nagyjából 6-7 gyerek közül biztosan találunk egyet, akinek „nehéz az iskolatáska”. Életkorok szerint vizsgálva még riasztóbb a helyzet, hiszen a 16 évesek között csaknem 22 százalék a tartósan hátfájósok aránya, amivel már ilyen fiatal korban csaknem „beérik” a felnőtteket.   

A szervezet felmérése szerint a gyerekek csaknem 80 százaléka túl sok iskolai felszerelést cipel magával nap mint nap, noha az ajánlások szerint az iskolatáska súlyának semmilyen körülmények között nem lenne szabad meghaladnia a gyerek testsúlyának 10 százalékát. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a diákok többsége nem a jó megoldásnak tekinthető hátizsákban hordja a felszerelését, hanem csak az egyik vállat, ennél fogva a gerincet féloldalasan terhelő divatos válltáskában. Részben megoldást kínálhatna, ha minden iskolában elegendő számban állnának rendelkezésre szekrények, ahol a diákok bátran bennhagyhatnák mindazt, amire nincs feltétlenül szükségük a másnapi órákra való felkészüléshez. A felmérések szerint azonban nem minden iskola tud összes tanulójának szekrényt biztosítani, de az is előfordul, hogy a diákok azért nem használják szívesen a meglévő szekrényeket, mert azok nehezen megközelíthető helyen vagy az iskola távoli pontján vannak. Ugyancsak problémát jelentenek a rosszul tervezett, kényelmetlen iskolai padok és székek is, melyek nem alkalmasak arra, hogy a diákok huzamosabb ideig üljenek rajtuk anélkül, hogy a hátuk elfáradna és megfájdulna.  

Sokat segítene, ha a szülők kellő időt és figyelmet áldoznának a megfelelő iskolatáska megtalálására, és a kiválasztási szempontok nem merülnének ki a táska színében és dekorációjában, netán abban, hogy tökéletesen megfeleljen az éppen aktuális divatnak. A jól megtervezett iskolatáska háti részén kipárnázott, vállszíjai szélesek és ugyancsak kipárnázottak. Nem mindegy az sem, milyen elrendezésben és módon kerülnek be a könyvek-füzetek a táskába, hogy a teherelosztás egyenletes legyen. Ennek fortélyát a kisiskolások még aligha tudják maguktól, erre a szülőknek kellene megtanítani őket, de a tapasztalat szerint kevés szülő figyelme terjed ki erre. Ha mindezzel készen vagyunk, akkor még vessünk egy utolsó pillantást arra is, hogyan hordja a gyerek a táskát. Hiába ugyanis a legjobb hátitáska, ha viselője annak egyik szíját a vállán átvetve, mintegy válltáska gyanánt használja.  

A BackCare szakértői szerint a táska kiválasztására, bepakolására és helyes viselésének ellenőrzésére áldozott idő és figyelem bőségesen megtérül, hiszen a brit statisztikák szerint az iskolai terhelésből adódó hátfájás akár annyira heves lehet, hogy az esetek 15 százalékában orvosi vizsgálatot és kezelést is szükségessé tesz, nem is szólva arról, hogy számtalan felnőttkori, akár az élet végéig elkísérő egészségi probléma forrásaként szolgálhat.

 

 

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

hirdetés

Könyveink