hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

CT-ügy: kartellezés miatt nyomoz a rendőrség

A Heim Pál kórházat és az Országos Kardiológiai Intézetet is érintette az a közbeszerzés, amely során többek között CT-berendezéseket vásárolhattak a kórházak, és ami miatt a versenyhivatal kartellgyanú miatt indított vizsgálatot, közölte a Hír TV.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke hívta fel rá a figyelmet, hogy a két klinikát is érintette egy 2015-ös, CT-, MR- és röntgengépekről is szóló, 9 milliárd forint értékű közbeszerzés, amely miatt a Gazdasági Versenyhivatal kartellgyanú és túlárazás miatt indított vizsgálatot. A KEOP-5.6.0/E/15 sorszámú, EU-s pénzről szóló pályázat egyébként nem kapcsolódott szorosan az egészségügyhöz. Az EU elvileg energetikai fejlesztésekre különítette el ezt a forrást – a kórházi berendezések forgalmazói végül úgy pályáztak rá, hogy a kormány a kiírásban feltüntette, hogy a beszerzések célja a kórházak energiatakarékossága.

A nyertes pályázatok értelmében a Heim Pál kórház új CT-ket, a kardiológiai intézet hagyományos röntgengépeket vehetett. Ezeket a beszállítók le is szállították, tehát a GVH-vizsgálat miatt nem lépett fel felszereléshiány. Azonban, állítja a versenyhivatal, bizonyítékok vannak arra, hogy a pályázaton részt vevő vállalkozások 2015-től egyeztetéseket folytattak és információkat osztottak meg egymással, befolyásolva közbeszerzési eljárások ajánlatait és eredményét. A vizsgálat a magyar egészségügy legnagyobb eszközbeszállítóit érinti, köztük a Siemens Healthcare Kft.-t, a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft.-t, a Philips Magyarországot.

Ezzel a beruházással egyébként a múlt héten Balog Zoltán és az Emmi is büszkélkedett, utalva arra, hogy a kórházi felszerelések ügyében nem jogos a kormányt kritizálni, hiszen a Fidesz kormányzása alatt jelentősen nőtt a CT-k száma a kórházakban. Ez ebben a formában igaz is, azonban az említett közbeszerzés során a versenyszabályok megsértése és bűncselekmény gyanúja is felmerült.

Amennyiben a kartellgyanú igaz, akkor ugyanebből a pénzből sokkal jobban is fel lehetett volna szerelni az érintett kórházakat. A Gazdasági Versenyhivatal tájékoztatása szerint a CT-beszerzések ügyében még folyik a vizsgálat. Egyelőre annyit tudni, hogy a GVH 21 cég ellen indított versenyfelügyeleti eljárást, mivel egymással (és feltehetően a döntéshozókkal) egyeztettek „ajánlatadói magatartások, így különösen a nyertes vállalkozások, valamint az ajánlati árak meghatározására”. A GVH az ügyben feljelentést is tett, a nyomozás eredményét egyelőre nem közölték velük.

További részletek a Hír TV portálján

(forrás: Hír TV)
hirdetés

Könyveink