hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Csúszik a kórházi labormunkák államosítása

A folyamat jelenleg előkészítési fázisban tart, de Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint jobb lesz, a kémcsőnek kell utaznia, nem a betegnek, írja a Népszava.

Kormányhatározatban rendelkezett tavaly novemberben a kabinet arról, hogy a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság hozza létre az állami egészségügyet kiszolgáló nemzeti laborhálózatot. A határozatban az áll: a kormány „egyetért azzal, hogy a közfinanszírozott, állami fenntartású fekvőbeteg-szakellátó egészségügyi intézményekben lévő orvosi laboratóriumi, diagnosztikai tevékenységet lehetőség szerint a Társaság végezze; Felelős: a Belügyminiszter Határidő: 2023. március 1.”

A lap azon kérdésére, hogy miért nem indult el a szolgáltatás a kormányhatározatban megjelölt határidőre, a Belügyminisztérium sajtóosztálya azt a választ adta: „Az erről szóló kormányhatározat a 2023. márciusi indulást lehetőségként említi és nem határidőként határozza meg. A folyamat jelenleg előkészítési fázisban tart, további jogalkotási, közbeszerzési és szervezési intézkedések megtételét követően kerülhet sor a rendszer fokozatos bevezetésére.”

– Nagyjából másfél év múlva fog teljes mértékben felállni a rendszer.  Ez év végéig bonyolódnak le a közbeszerzési eljárások – mondta a Népszavának Takács Péter egészségügyi államtitkár, aki hozzátette: – A rendszer 2024-től egységes műszerparkkal, elektronikus labormegrendelővel és laborszoftverrel, azonos minőségbiztosítási elvek szerint fog működni. Azaz, onnantól kezdve a győri kórház nem tudja azt mondani, hogy a pápai labor eredményét nem fogadja el, hiszen ugyanaz lesz, mint a győrié. Ezzel a redundáns és a beteget felesleges szúrásoknak kitevő vizsgálatok számát nagy mértékben csökkenteni tudjuk majd.

Takács Péter kitért arra is: főszabály szerint labor csak olyan ellátóhelyen maradhat, ahol sürgősségi aktív betegellátás működik, de ezeken a helyeken egységes gép- és műszerpark lesz. „A vérvételi lehetőség természetesen mindenhol megmarad, a kémcsőnek kell utaznia, nem a betegnek. Már azt is látjuk, hogy az egységes beszerzéssel a labor reagenseken 8-8,5 milliárd forintot takaríthatunk meg azzal, hogy nagy mennyiségben a jelenleginél jóval alacsonyabb beszerzési áron juthatunk hozzá a reagensekhez.”

További részletek

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink