hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Csúcsot döntött a táppénzkifizetés tavaly

Tavaly 156,7 milliárd forint táppénzt fizetett ki a Magyar Államkincstár (MÁK) a betegállományban lévőknek, ez 18 százalékkal több, mint 2019-ben, írja a VG.

A koronavírus-járvány miatt tavaly decemberben csúcsot döntött a táppénzkifizetés összege, és megközelítette a 18 milliárd forintot. Az államkincstár havonta jellemzően 9–14 milliárd forint közötti összeget utal az alkalmazásban lévő beteg munkavállalóknak. 

Tavaly a táppénz egy napra járó összegének maximuma a 161 ezer forintos minimálbért alapul véve 10 733 forint volt, idén pedig a januári minimálbér-emelés után napi bruttó 11 160 forintra nőtt. A koronavírus-járvány második hulláma jelentősen megemelte azok számát, akik kiestek a munkaerőpiacról. Naponta több mint 4-5 ezer új fertőzöttet regisztráltak, novemberben átlagosan 99 ezren, decemberben 112 ezren voltak naponta táppénzen – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. 

Az év utolsó hónapjában a táppénzen levők közül 105,1 ezren voltak alkalmazásban állók, és 6,9 ezren egyéni és társas vállalkozások tagjai. A betegállományban lévő alkalmazottak száma 42 százalékkal, a vállalkozóknál dolgozóké pedig 34 százalékkal emelkedett, írja a VG.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink