hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Csont- és ízületpótló implantátumokat fejlesztenek

Kétmilliárd forintból modern implantátumok fejlesztését kezdte el a Debreceni és a Nyíregyházi Egyetem alkotta konzorcium.

A digitális gyártást támogató eszközökkel és szolgáltatásokkal, a prototípus gyártással és 3D nyomtatással, valamint a térinformatikai rendszerintegrációval foglalkozó Varinex Informatikai Zrt. által vezetett konzorciumban a két egyetem mellett a kecskeméti Kereken-Pálya Kft. vesz részt. A program során az úgynevezett Additive Manufacturing (AM) technológiával olyan implantátumok előállítása a cél, melyek az emberi szervezet számára magasabb fokú kompatibilitást jelent gyorsabb gyógyulás és jelentősen hosszabb idejű használhatóság mellett.

Közleményük szerint a csont- és ízületpótló implantátumok alkalmazása területén szeretnének a szakemberek az AM technológiák lehetőségeit többek között képfeldolgozási algoritmusokkal és állatkísérletekkel vizsgálni, illetve gyakorló sebészekkel közösen kidolgozni olyan módszert, ami minden csont- és ízületi implantátummal foglalkozó szervezet számára elérhető és használható lehet.

A pályázat által támogatott kutatás négy éve során lehetőség adódik olyan anyagszerkezet kifejlesztésére, amelyek a jelenleginél magasabb szinten biztosítja a fémből készült csont- és ízületpótló implantátumokkal szemben jelentkező igényeket. A projektben tervezett állatkísérletek és képfeldolgozási technológiák alkalmazásával a kutatók célja a titán alapú fémimplantátumok olyan struktúrájának megalkotása, amely minden eddig ismert megoldásnál jobban biztosítja az osteointegrációt, azaz a csonthoz történő kapcsolódást.

Az anyagfejlesztési irányvonalat a két egyetem egymással együttműködve alapozza meg. A kétmilliárd forint értékű programból 1,67 milliárd forint a támogatás, amelyet a konzorcium a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) pályázati kiírásán nyert el.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink