hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Csökkent is meg nem is

Rétvári: a vaklicites rendszer mára több, mint tízmilliárd forintnyi megtakarítást hozott a vásárlóknak. A nol.hu a gyógyszerár-emelkedésekről ir. 

Az utóbbi két évben is 760 gyógyszer ára csökkent – nyilatkozta Rétvári Bence, majd kifejtette: 2014-ben 311 termék ára csökkent 9,7 százalékkal, 2015-ben pedig újabb 390 termék ára mérséklődött, szintén 9,7 százalékkal. A legutóbb 2016. április 1-jével csökkent 59 gyógyszer ára, átlagosan 13,6 százalékkal.

Az idei árcsökkentés során mintegy 50 százalékkal lett alacsonyabb a reflux betegséget kezelő egyik készítmény ára. További jelentős mértékű árcsökkenés figyelhető meg a skizofrénia és a bipoláris zavarok, valamint az epilepszia kezelésére szolgáló készítmények körében. Emellett az asztma, a COPD (krónikus légúti betegség), a szív- és érrendszeri betegségek kezelését elősegítő egyes gyógyszerek ára is mérséklődött idén. Míg 2010-ben a különböző koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek átlagára még 2200 forint volt, addig ma már csak 600 forintot kell fizetniük a betegeknek mondta az államtitkár.
A politikus, majd úgy nyilatkozott, hogy a vaklicit
bevezetése óta a rendszer igen jelentős eredményeket hozott; 2012-ben 7,5 milliárd forintot takaríthattak meg a betegek, 2013-ban további 2,2 milliárd forinttal kellett kevesebbet fizetniük a gyógyszereikért. 2014-ben újabb további mintegy 2 milliárd forinttal apadtak az árak. A vaklicit a bevezetését követő években összesen 11,7 milliárd forintos megtakarítást jelentett a betegeknek.

A nol.hu a politikus nyilatkozatára reagálva cikket közölt, mely szerint az infláció felett emelkedett a gyógyszerek fogyasztói átlagára. Legutóbb április elsején csökkent a vaklicitnek köszönhetően ötvenkilenc gyógyszerára 13 százalékkal, 92 készítmény térítési díja viszont átlagosan 72 százalékkal nőtt (ezek voltak azok a szerek, ahol a gyártó nem csökkentette az orvosság árát, a biztosító pedig nem növelte a támogatást). A legdurvább árváltozás az egyik, skizofrénia kezelésére szolgáló szernél történt, amelyhez április elsejéig a beteg 300 forintért jutott hozzá a patikában, de ha továbbra is ragaszkodik a megszokott készítményéhez, akkor már 10 858 forintot kell fizetnie érte – olvasható a hírportálon. 

A teljes cikkért kattintson a nol.hu-a.

(forrás: nol.hu)
hirdetés

Könyveink