hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Cserbenhagyás és meglepetés

Azt tartjuk, amit megígértünk – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán a Népszava kérdésére, hogy lát-e esélyt a mentők fizetésének emelésére.

Az egészségügyért felelős államtitkár a Népszavának hozzátette: a kormány elkötelezett az egészségügy helyzetének javításában, de ha néhányan szeretnék lerombolni az ágazat és az érdekképviseletek másfél éves munkáját, azzal ő nem tud mit kezdeni. A mentődolgozók jövedelme 26 hónap alatt, négy lépcsőben 67 százalékkal emelkedik. Emelkedni fog az alapbér, és erre még nagyjából 43 százaléknyi egyéb bérelem – túlmunkadíjak, készenléti és egyéb pótlékok – rakódnak. A mentőszolgálat költségvetése 2010-ben 22,5 milliárd forint volt, az idei pedig már 40 milliárd forint. A szerdai demonstrációra utalva azt mondta: nem kellene ilyen akciókkal lerombolni az eredményeket.

Közben akad azért jó hír is az ágazatban: idén és jövőre 130-130 ezer forint többletet kapnak a háziorvosi praxisok. A juttatásról szerdán döntött a kormány – jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán és Rétvári Bence, a humán tárca parlamenti államtitkára csütörtökön.

Az intézkedés váratlanul érte még a háziorvosokat is, Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ, Alapellátó Orvosok Országos Szövetségnek vezetője azt mondta: jó a hír. Szerinte még ezzel a többlettel együtt is marad különbség a kórházi szakorvosok és a háziorvosok jövedelme között. Mint mondta: ahhoz, hogy a csaknem 300 praxis ne maradjon üres, a finanszírozásról el kell tudni hinni, hogy az elég a működtetésre és az orvos megélhetésére is.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink