hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Cser Ágnes: cél az uniós átlagbérek 75 %-a

A sztrájktárgyalásokon megfogalamzott célokról és tapasztalatokról nyilatkozott a szakszervezeti vezető.

Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZEDDSZ) elnöke pénteken az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett, egy éve folynak a sztrájktárgyalások a kormány és az ágazati érdekképviselet között egy ágazati kollektív szerződésről, amelynek fontos része a munkaidő és a munkabér fejezeti része.

Hangsúlyozta, a tárgyalásokon mindvégig arra törekedtek és törekszenek, hogy a lehető legjobb szakmai tartalommal szülessen meg a kollektív szerződés. A sztrájkkövetelés egyik kiemelkedő eleme a munkavállalók bérhelyzetének rendezése, követelésük az, hogy egy ötéves bérfelzárkóztatással elérjék az uniós átlagkeresetek 75 százalékát – ismertette Cser Ágnes, hozzátéve, első lépésként a visegrádi négyek átlagának elérése a cél.
Cser Ágnes jelezte, a sztrájktárgyalások alatt megfogalmazott bérköveteléseket adták át a kormányzatnak, amely – mint mondta - elfogadta a követelés jogosultságát. A bérrendezés részletes tárgyalása jövő szerdán lesz - tette hozzá.

Az érdekvédő kiemelte, a követelések között szerepelt az is, hogy az idei költségvetést is "meg kell nyitni", mert elfogadhatatlanok az ágazaton belüli és más ágazatokhoz képest tapasztalt jövedelmi arányok.
Cser Ágnes kiemelte, az egészségügyben dolgozó, de nem egészségügyi végzettségű, gazdasági-műszaki terülten dolgozók számára is kértek egy bértáblát, hiszen elfogadhatatlan az ő helyzetük is.
A szakszervezeti vezető nem beszélt összegekről, mértékekről, hangsúlyozva, egy keretösszegről tudnak, annak "kibontása" a következő tárgyalási forduló(k) napirendje lesz.

Cser Ágnes azon álláspontját is ismertette, mely szerint 2004-től a négy "szoclib kormány" nem volt hajlandó tárgyalni az ágazat sztrájkköveteléséről, mert ha így lett volna, akkor "nem itt tartanánk". Cser Ágnes hozzátette, egyéb követelések között tartják fenn a 200 ezer forintos cafeteria juttatást és a kamarai tagdíjak kormányzati átvállalását.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink