hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Csató: átlagon felül keresnek a mentők

A dolgozók többsége a nemzetgazdasági átlag felett keres, 2018 végére 67 százalékkal nőnek a fizetések az OMSZ-nél, írja a Magyar Idők.

Az OMSZ főigazgatója a Magyar Időknek tételesen cáfolta Kusper Zsolt állításait. Mint mondta, a mentőápolók nettó átlagfizetése 2017 áprilisában több mint 196 ezer forint volt, de a gépkocsivezetőké is meghaladta a 171 ezer forintot, szemben a szakszervezeti vezető által említett nettó 90-110 ezer forinttal. Nem igaz az sem, hogy a mentőtisztek és a mentésirányítók nettó 130–150 ezer forint között visznek haza. Az előbbiek nettó átlagfizetése ugyanis majdnem 238 500 forint, az utóbbiaké pedig 237 ezer forint. Az orvosok valamivel több mint 432 ezer forintot visznek haza átlagban havonta. Az Országos Mentőszolgálatnál dolgozók nettóban átlagosan 203 586 forintot kerestek a múlt hónapban, ami majdnem 9 százalékkal haladja meg a nemzetgazdasági átlagot. A mentőtisztek, mentőápolók, mentésirányítók és az orvosok keresete lényegesen efölött van, egyedül a sofőröknél van még elmaradás, az ő fizetésük csaknem 10 százalékkal kevesebb, mint a nemzetgazdasági átlag – mondta Csató Gábor.

A jövő év végére a gépkocsivezetők havi bruttó átlagkeresete már csaknem 308 ezer forint lesz, a mentőápolóké és mentésirányítóké meg fogja haladni a 340 ezer forintot. A mentőtisztek havi bruttó átlagfizetése 460 ezer forint fölé emelkedik, míg az orvosok átlagosan bruttó 645 ezer forintot keresnek majd.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének azon követelésével, hogy emeljék meg 60 százalékkal a mentődolgozók fizetését, azért sem tudnak mit kezdeni, mert elnökük továbbra sem állt elő részletes javaslattal arról, hogy ez bruttó vagy nettó béremelés legyen, mindenkire egyformán vonatkozzon-e, és főként, hogy ez számításaik szerint mennyibe kerülne.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink