hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Családorvosi oktató praxis

Október 17-től a Szent Rókus Klinikai Tömbben érhető el a családorvosi oktató praxis, amely a Családbarát Egyetem Program keretében kezdi meg működését. Oktatási, kutatási feladatokat is ellát a Semmelweis praxisközösségi modellben.

„Régi álmunk valósult meg a családorvosi oktató praxis létrehozásával”– mondta az ünnepélyes átadáskor köszöntőjében a Semmelweis  Egyetem rektora. Dr. Merkely Béla kiemelte, az egyetemen jött létre először a nemrég 30. születésnapját ünneplő Családorvosi Tanszék, amely igen komoly családorvosi hálózatot hozott létre, s amely a betegellátás mellett a hallgatók és rezidensek oktatásában vállal jelentős szerepet.

Mint kifejtette, ez azért fontos, mert a családorvos egy kicsit másként látja a betegellátást, mint a kórházi orvos. Ő az, aki ismeri a teljes családot kórtörténeteikkel együtt, és ő az, akinek talán a legszorosabb kapcsolata alakul ki a családtagokkal a hosszú évek során, így sokkal jobban képes hatni a betegségek megelőzésére – tette hozzá a rektor, megjegyezve, hogy természetesen a gyógyulás folyamatát elindító korai diagnózis felállítása éppúgy feladata a családorvosnak, mint a megelőzés. Az oktató praxis megvalósulása egy valódi, karokon átívelő összefogás eredménye az egyetemen, amire méltán lehetünk büszkék – fogalmazott.

"A Családbarát Egyetem Programunk keretében megvalósuló oktató praxisban a Semmelweis Polgárok és a velük egy háztartásban élő, 14 év feletti családtagok ellátása csak az első lépés, ennél tovább szeretnénk menni” – hangsúlyozta a rektor. Már elindult az online előjegyzései rendszer, azt hiszem én is átkérem magam ide, ezzel is példát mutatva – tette hozzá dr. Merkely Béla.

A családorvosi oktató praxisok száma a jövőben ötre nőhet – erről már az ünnepélyes átadás házigazdája, dr. Torzsa Péter beszélt. Most az első praxis megnyitóján vagyunk, ami több műszakban ki tudja szolgálni a következő praxist is – tette hozzá a Családorvosi Tanszék tanszékvezetője. „A gondoskodó, családbarát egyetemnél nagyon fontos, hogy az egyetemi polgárok egészségét megőrizzük, ebben szeretnénk segítséget nyújtani különböző programjainkkal” – fogalmazott dr. Torzsa Péter, megemlítve az egészségmegőrző, testsúlycsökkentő, dohányzásmegelőző programokat, illetve további, az egyetem dolgozóinak egészségét szolgáló programokat is létrehoznak.

A Családbarát Egyetem Program részeként október 17-vel indul a családorvosi ellátás a Rókus Klinikai Tömbben Semmelweis Polgárok, és velük egy háztartásban élő, 14 évesnél idősebb családtagjaik számára, minden hétköznap délelőtt 8-12 óra között.  A program szolgáltatásaiban részt vesz a Családorvosi Tanszék, az Integratív Medicina Tanszéki Csoport, a Magatartástudományi Intézet, a Népegészségtani Intézet és a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ. Közreműködik még a Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék, a Fizioterápiai Tanszék és a Klinikai Pszichológiai Tanszék.

Az alapellátás humánerőforrás-hiányára rátérve kijelentette, nagyon fontos mintát mutatni, és elindítani az utánpótlásnevelést. Ez egy praxisközösségi modellprogram, ami nagyon szorosan fog csatlakozni a nemzeti alapellátási reformhoz, s amelyhez a szakmai hátteret a tanszék biztosítja – mondta dr. Torzsa Péter. Unikálisnak nevezte az egyetemek között azt a lehetőséget, hogy a hallgatók így nemcsak a családorvosi szakmát ismerik meg, hanem a szolgáltatásnyújtásban részt vevő intézetekkel, az Egészségtudományi Karral is együtt dolgozhatnak, így nemcsak családorvoslásból kapnak mintát, hanem a praxisközösségi munkába is betekintést nyernek.

További részletek az egyetem honlapján

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink