hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Arról senki nem beszél, hogyan újul meg a mentőszolgálat

Csak virtuális a hiány az OMSZ-nél?

Az új munkaruhák és mentőautók miatt ugrott meg az adósság, magyarázta az Mfornak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvívője, míg Kunetz Zsombor volt mentőorvos szerint az OMSZ nem akar, vagy nem tud fizetni.

Átmeneti helyzettel magyarázta az Mfornak az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és pr vezetője, hogy a Magyar Államkincstár adatai szerint tavaly év végén egy hónap alatt 1,631 milliárd forinttal emelkedett a mentők adósságállománya. Győrfi Pál azzal a magyarázattal szolgált, hogy az adat az Országos Mentőszolgálat költségvetésében „kizárólag pénzügytechnikai okból és csak átmenetileg jelentkezett”. „A virtuális „hiányt” egyes, 2017 végén beérkezett, és 2018 elején kifizetésre kerülő tételek eredményezték, melyek nagy jelentőségű és volumenű beszerzésekhez (mentőruha, mentőautók) kapcsolódnak” – közölte.

A kommunikációs vezető hangsúlyozta, hogy „az OMSZ likviditása, gazdálkodási egyensúlya stabil, likviditási problémák sem 2017-ben, sem jelenleg nem merülnek fel. A 2018-ra áthúzódott számlafizetés a mentőszolgálat működését semmilyen szempontból nem befolyásolja".

A portál helyt adott a témában egy volt mentőorvos, Kunetz Zsombor, véleményének is, amelyet vitaindítónak szán:

"A Győrfi által “virtuálisnak” vélt hiányt nyilvánvalóan lejárt számla (számlák) ki nem fizetése okozza. Márpedig ekkora volumenű összegnél (1,729 milliárd forint) a fizetés általában számla alapján, szerződés szerint kell, hogy történjen, a teljesítés után. Persze, az lehet, hogy a mentőszolgálatnál ez nem így van, de általában mind az üzleti, mind az állami szférában így szokás. Ami azt is jelenti, hogy a megrendelő általában már a szerződéskötéskor tudja, mikor jön el a fizetési kötelezettsége. 

Tehát, ha valahol hirtelen 1,729 milliárd forintos hiány alakul ki, az nem jelenthet mást, mint hogy a megrendelő (jelen esetben a mentőszolgálat) nem akar, vagy nem tud fizetni. Ha nem akar, annak is több oka lehet, pl. hibás teljesítés stb… de ilyenkor a felek általában megegyeznek, vagy bírósághoz fordulnak. Ha nem tud, az már egészen más helyzet. Ugyanis amikor megrendelte a szolgáltatást/terméket, akkor tisztában kellett lennie annak árával és a fizetési kötelezettségével.

A bérezés még mindig gyalázatos: hiába a nagy számok, a propaganda, a valóság az, hogy a 294 ezer forintos magyarországi átlagkeresettől jó százezer forinttal elmarad a mentőápolók fizetése. Legalábbis a hozzám eljuttatott bérpapírok szerint. Ezen az előrehozott 8 százalékos emelés sem változtat érdemben.

Tehát semmi ok nincsen hurráoptimizmusra, remélhetőleg lesz néhány új mentőautó, talán munkaruha és marad a nem kiugró bér. De arról senki nem beszél, hogy a mentőszolgálat hogyan és miképpen fog megújulni, hogyan fognak a mentőautók időben kiérkezni, hogyan alakul át a mentés struktúrája, hogy legalább azt a színvonalat elérjük, amit Nyugat-Európa 20 évvel ezelőtt már elért.

(forrás: Mfor)
hirdetés

Könyveink