hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Cizellált alulfinanszírozottság

Az egészségügy nem olyan üzletág, ahol busás a haszon, de tisztességesen meg lehet élni belőle, mondta a WebOrvosnak Zsákai Zoltán.

Ideiglenes üzemeltetés után tízéves feladatellátási szerződést kötött a Budaörsi Egészségügyi Központ működtetésére a budaörsi önkormányzat a Jump Consulting Kft.-vel ez év január elsejétől közbeszerzéssel. A feladatátadás egyáltalán nem ritka a járóbeteg-szakellátásban, ám kevésbé jellemző, hogy profitorientált céggel köt szerződést egy helyhatóság. Vajon miként működik ez a mindennapokban, hogyan lehet sikeres és eredményes a vállalkozás, jól járhatnak-e egy ilyen döntéssel a betegek, gyógyítók? – erről beszélgetett Zsákai Zoltánnal, a cég ügyvezető igazgatójával a WebOrvos.

Miért éppen az egészségügyre esett a választása?

– Az élet sok lehetőséget dob az embernek, van miből választania. Ingatlanüzemeltetéssel foglalkoztam, s ha nem veszem figyelembe a számtalan egyeztetést, ami a mostani feladatommal jár, akkor ez is egy üzemeltetési feladat, hiszen a kereteket, peremfeltételeket én adom, az orvosszakmai rész pedig az orvos-igazgatóra és az orvosokra tartozik. Régi budaörsi vagyok sok ismerőssel, baráttal. Három éve megkerestek, hogy az orvosi ügyeletet szeretnék kiszervezni, vállalom-e a gazdasági üzemeltetését. Így kapcsolódtam be az egészségügybe. Egy másik vonalon pedig magánklinikát hoztunk létre, aminek az ötlete a teniszpályán vetődött fel. Aztán a budaörsi rendelőintézet korábbi üzemeltetőjének szerződését felmondta az önkormányzat, s mivel akkor már házon belül voltunk az ügyelettel, vállaltuk az ideiglenes üzemeltetést, majd elindultunk a közbeszerzési pályázaton, amit megnyertünk.

Lehet-e jó vezető ebben az ágazatban az is, aki nem egészségügyi szakember?

– Szerintem igen, mi ezt a modellt követjük: mindenki azt csinálja, amihez ért.

Egy for profit cégnek miért éri meg az alulfinanszírozott egészségügybe, a járóbeteg-ellátásba beszállnia?

– Lehetne azért cizellálni ezt az alulfinanszírozottságot. Ha ugyanis prudens gazdálkodással működik egy cég, akkor lehet normális keretek között üzemeltetni. Persze tény, hogy az egészségügy nem olyan üzletág, ahol busás a haszon, de arra mindenképpen elég, hogy tisztességesen megélhessenek belőle a szereplők, s nekünk ez a célunk.

A magánellátás területén fúziók, felvásárlások tapasztalhatóak. Egy kisebb cég miként tud ebben a környezetben boldogulni?

– Látszik a piacon, hogy bizonyos szintű koncentráció zajlik, ami szerintem egészséges, ez minden iparág sajátossága. Mi nem vagyunk annyira kicsik sem árbevétel, sem létszám szempontjából, hiszen közel kétszáz orvos dolgozik nekünk, nyolcvan saját szakdolgozónk van. Minőségi szolgáltatást kell nyújtani, mert a páciens abba az irányba megy, ahol a jobbat kapja.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink