hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Cafeteria 2019

2019-ben a munkáltató gyakorlatilag két módon ismerheti el munkavállalója teljesítményét a bérnél kedvezőbb áron: utalhat a SZÉP Kártyára és szerződést köthet egy önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztárral meghatározott szolgáltatási csomag(ok)ra, írja a Piac és Profit.

Az idén még széles cafeteriapalettát a július 20-án elfogadott adócsomag jelentősen szűkítette. A 34,50 százalékos közteherrel adható SZÉP Kártya idei célrendszere és keretösszege nem változik, a vendéglátás számla 150 000 forintig, a szálláshely számla 225 000 forintig, a szabadidő számla 75 000 forintig támogatható, e felett a juttatást 40,71 százalékos adó terheli. A juttatás módjában azonban lesz változás: a munkáltatónak dolgozónként és célonként, havonta különböző bankszámlákra kell utalnia a meghatározott összeget. A számlanyitás a dolgozók feladata a SZÉP Kártyát kibocsátó bankban. A juttatás a versenyszférában legfeljebb évi 450 ezer forint, költségvetési szerveknél évi 200 ezer forint lehet arányosan a munkaviszonyban töltött napokkal. Persze ennél többet is adhat ilyen céllal egy vállalat, de a plafon feletti részösszeg már 40,71 százalékkal adózik.

Egyes meghatározott juttatásként, 40,71%-kal adózik jövőre az önkéntes pénztárakba fizetett célzott szolgáltatás is. Bár ez a juttatási forma évek óta szerepel az önkéntes pénztárak működését meghatározó törvényben, a munkáltatók eddig nem éltek a lehetőséggel. Jövőre azonban nem lesz más, a bérnél kedvezőbben adózó eszközük, hogy a munkavállalók nyugdíj-, vagy egészségcélú öngondoskodását támogassák. A szolgáltatási csomagokban helyet kaphatnak az egészségcélú költések – például magánegészségügyi szolgáltatás igénybe vétele, menedzserszűrés, gyógyszertári költés, gluténmentes élelmiszer vagy gyógyászati segédeszköz vásárlás – és az önsegélyező szolgáltatások is.

Szinén egyes meghatározott juttatásként, 40,71 százalékkal adózik az ajándékutalvány évente egyszer, a minimálbér 10%-ig, ám ez olyan csekély összeg, hogy valószínűleg nem csigázza fel a munkavállalókat. Viszonylag szűk körben lehet érdekes a jövőre adómentesen adható óvodai, bölcsődei térítés munkáltatói támogatása is. Ezután akkor sem kell adót fizetnie a cégnek, ha a szolgáltatásról kiállított számla a magánszemély nevére szól, és nem a foglalkoztatóéra.

Nulla százalékkal adózik és a juttatási palettába jövőre is beilleszthető az egészségpénztárakba fizetett munkáltatói adomány is. Igaz, a juttatás adóköteles jövedelem a munkavállaló oldalán, mégis érdemes számításba venni a lehetőséget: a dolgozó az összeg 84 százaléka után fizet adót, de a 100 százalékára érvényesítheti a 20%-os adójóváírást. Az egyéni számlájára kerülő támogatást pedig szabadon költheti az egészségpénztár bármely szolgáltatására.

A teljes cikk

(forrás: Piac & Profit)
hirdetés

Könyveink