hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Budapesti egészségügy: bomlik és lemarad

A budapesti kórházak jelentős szakmai - infrastrukturális - minőségi hanyatlásnak néznek elébe, s néhány év múlva az ország vezetőkórházai a vidéki egyetemi klinikák lesznek – idéz egy elemzést a napi.hu.

A Px Consulting egészségügyi tanácsadó cég legújabb, az OEP által frissen nyilvánosságra hozott 2013-as finanszírozási adatokat felhasználó elemzése arra jut, hogy az a közhely, mely szerint a budapesti egészségügyi ellátási rendszer messze kiemelkedik az országmezőnyből, sok tekintetben már nem igaz. A budapesti tartalékok az elmúlt években kimerültek, a folyamatban lévő uniós fejlesztések legnagyobb része pedig nem a budapesti rendszert erősítik.

A finanszírozás jelenlegi országos felosztásai mellett a leggondosabb és leghatékonyabb betegút-szervezés esetében sem lehet megoldani a közép-magyarországi régió lakosainak egyenletes színvonalú ellátását. Mivel aktuálisan semmi jele nincsen átfogó Budapest - Pest megyei fejlesztésnek, a jobb adottságú budapesti kórházak egy része a specializálódás, illetve az elit kórház irányba fog elmozdulni, míg az általános és alap-feladatokkal birkózó budapesti kórházak jelentős szakmai - infrastrukturális - minőségi hanyatlásnak néznek elébe. Azaz a budapesti ellátás elemekre bomlik, mert csak így kezelhető a hatalmas, de el nem végezhető összegzett területi ellátási kötelezettség.

Az uniós fejlesztések befejezése után, azaz alig néhány év múlva jó néhány vidéki város (Debrecen, Szeged, Pécs) ellátási rendszere összehangoltabb, komplexebb, korszerűbb és forrás-gazdagabb lesz, mint a fővárosi rendszer – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Online)
hirdetés

Könyveink