hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Budapesten lesz az Európai Unió kutatóközpontja

Budapesten lesz a székhelye az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek - erről egyhangúlag döntöttek Brüsszelben az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei.

Az Európai Unió kutató központjának, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (European Institute of Innovation and Technology, EIT) felállításáról tavaly nyáron született meg a végleges döntés. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet az unió gyorsabb gazdasági növekedést célzó stratégiájának egyik eszköze, célja, hogy - elsősorban mintegy hálózatirányító tevékenységet folytatva - hozzájáruljon az EU versenyképességének növeléséhez, a kutatás fellendüléséhez. Az intézet 2013-ig mintegy 300 millió eurós költségvetéssel működhet majd, várhatóan 50-60 fős személyzettel. Első programjai minden bizonnyal a megújuló energiaforrások és a klímaváltozás témakörében indulnak majd. Az Európai Bizottság 4 tagú testületet hozott létre, amelynek tagja Boda Miklós, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektori tanácsadója is. A négytagú bizottság javaslata alapján várhatóan őszre nevezik ki a 18 tagú igazgatótanácsi tagokat.
Magyarország először 2005-ben jelezte hivatalosan az Európai Bizottságnak, hogy helyszínt kíván biztosítani az intézet székhelyének. Az intézet székhelyére Budapest mellett a németországi Jena, a lengyelországi Wroclaw, a spanyolországi Sant Cugat del Valles (Barcelona), valamint a közösen induló Bécs és Pozsony pályázott. A szerdai döntés előtt már csak Magyarország és Lengyelország volt versenyben.  A magyar kormány már több rendelkezést is hozott az intézettel kapcsolatban egy Magyarország számára kedvező uniós döntés esetére. Eldőlt, hogy az intézet épülete a minden szempontból ideális Infoparkban lesz, továbbá a kormány húsz évig vállalja az épületbérlet költségeit és öt évig húsz alkalmazott teljes bérköltségét.

                                                                                                                                      MTI

 

cimkék

hirdetés

Könyveink