hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

Boldogkői Zsolt szerint lesz negyedik hullám

Boldogkői Zsolt biológus professzor a Magyar Hírlapnak adott interjúban azt mondta, nem zárható ki egy kisebb csúccsal rendelkező őszi hullám.

– Abban egyetértés mutatkozik a szakértők között, hogy az indiai vírusvariáns a magas átoltottság ellenére is várha­tóan felbukkan nálunk, de arról eltérőek a vélemények, hogy okozhatja-e a járvány újabb berobbanását. Ön hogy látja?

– Amíg a világban fertőz a vírus, és amíg nem értük el a nyájimmunitást, ennek fennáll a veszélye. Számos paramétert nem ismerünk, ezért nem tudunk megbízható jósla­tokat sem tenni. Az indiai variánst sem ismerjük még pontosan, főleg nem az esetlegesen a későbbiekben felbukkanó mutációkat.

Nem tudjuk, hogy ezek majd mennyivel terjednek gyorsabban, okoznak-e komolyabb komplikációkat, fertőzik-e a fiatal egészségeseket, vagy mutatnak-e szezonalitást. Az sem világos, hogy a lakosság hányad része válik immunissá az oltások és a fertőzés révén, és hogy meddig tart ez a védettség. A járvány jelenlegi helyzete és az oltásokhoz való viszonyulásunk alapján én inkább egy kisebb csúccsal rendelkező őszi hullámra tippelnék, de ez nem egzakt tudományos megállapítás. Sokan tartottunk a nyitástól is, szerencsére – úgy tűnik –, alaptalanul.

– Az eddigi ismeretek alapján mit lehet elmondani az indiai változatról?

– Ma már bebizonyosodni látszik az a korábban csak sejtett állítás, hogy ez a hivatalosan B.1.617-nek nevezett indiai variáns gyorsabb terjedőképességgel rendelkezik, mint más variánsok, milliók fertőződtek meg általa, és már legalább negyvennégy országban megjelent.

Ráadásul újabb mutációk keletkeznek. Az események igen gyorsan következnek egymás után, ezért precíz számokat nem könnyű adni. Nem világos pontosan, hogy súlyosabb fertőzést képes-e okozni ez a variáns, vagy csak gyorsabban terjed. Az eddigi tapasztalatok alapján a két sajátosság összefügg. Állatkísérletek szerint súlyosabb gyulladási tünetek alakulnak ki, mint más variánsoknál.

A vírus nemrég került át az emberre, és egyre hatékonyabban fertőzi a sejteket, és ez együtt jár azzal, hogy súlyosabb tüneteteket okoz az egészséges fiatalokban is. Viszont egyértelmű az összefüggés a vakcinázottság és a vírussal szembeni ellenálló képesség között. A Pfizer- és az AstraZeneca-vakcinák is igazoltan hatásosak az indiai variánssal szemben.

Az interjút a Magyar Hírlap közli.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink