hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

BM: egységesebb és átláthatóbb lesz a laborszolgáltatás

A kormányhatározat értelmében márciustól az állami kórházak orvosi laboratóriumi, diagnosztikai tevékenységét a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. végzi, írja a Magyar Nemzet.

A döntés a magánszolgáltatók piacát nem érinti. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinálása mellett a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Dia­g­nosztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (Nold Nkft.) feladata a nemzeti laborhálózat megvalósítása. 

A lap kérdésére a Belügyminisztérium rámutatott, hazánkban jelenleg a laborszolgáltatás sajátossága, hogy a laborok egymástól függetlenül, elkülönülten működnek. Az egészségügyi szolgáltatók laboratóriu­mai jelenleg különböző – állami, alapítványi, egyházi, önkormányzati, honvédelmi és magánszolgáltatói – fenntartásban állnak, amelynek eredményeként a laboratóriumok működése eltérő képet mutat szakmai értelemben is. A nemzeti laborhálózat ugyanakkor a közfinanszírozott, állami fenntartású fekvőbeteg-szakellátó egészségügyi intézményekben a jelenlegi rendszernél átláthatóbb, hatékonyabb működést valósíthat meg, melynek során maradéktalanul és egységesen érvényesülnek az orvosszakmai irányelvek, a minőségbiztosítás és az akkreditáció – hangsúlyozta a szaktárca, hozzáfűzve: a célzott és eredményes ­terápiás eljárást hetven százalékban a pontos labordiagnosztika határozza meg, ezért kiemelten fontos az egységes minőségbiztosítási rendszer bevezetése, valamint a laborhálózat akkreditálása.

A BM tájékoztatása szerint a Nold Nkft. arra vállalkozik, hogy a laborszolgáltatás területén – az ellátás biztonságának szem előtt tartása mellett – egy egységesen működő, átlátható laborhálózatot alakít ki, amelyek eredményeként csökken a leletátfordulási idő, és egy országosan azonos minőségű, akkreditált labortevékenység válik elérhetővé. A nemzeti laborhálózat öt régió­ban – Északkelet, Dél-Alföld, Északnyugat, Dél-Dunántúl, valamint Budapest és környéke – egymástól függetlenül, azonos felépítéssel fog működni. A szaktárca kiemelte azt is: a megbízott társaság a nemzeti laborhálózat kialakítása során különös figyelmet fordít arra, hogy a változtatásokban érintettekkel, azaz az állami kórházakkal és a háziorvosi praxisokkal szoros szakmai, partneri kapcsolatot alakítson ki, és a területen dolgozók szakmai tudása, valamint a felhasználói igények is érvényesüljenek, közli a lap.

 

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink