hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Bizonytalanság a Honvédkórházban - újabb törvénycsomag érkezett

Közel fél éve tartja bizonytalanságban a kormányzat a Honvédkórház állományát, ám ezt a helyzetet tovább tudták súlyosbítani, írja az Alfahír.

Mint azt a MedicalOnline még májusban elsőként megírta, a Honvédkórház kikerül a Honvédelmi minisztérium irányítása alól, és 2023. január 1-ig létrehoznak egy új egészségügyi szolgáltatót a honvédelmi és a belügyi tárca közös vezetésével.

Az Alfahír most arról ír, hogy a kormányzat egy újabb, több mint százhatvan oldalas salátatörvényben foglalkozott ismét a Honvédkórházzal. Igaz, a "Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról" szóló törvénycsomag (T/1620) csak érintette a kérdést. Mindössze egy bekezdés szólt erről (97. §):

„A honvédelemért felelős miniszter irányítása alá tartozó, egészségügyi szolgáltatónak minősülő Magyar Honvédség Egészségügyi Központ honvédelmi szervezetből, 2023. január 1. napjával kiválással jön létre a miniszter irányítása alatt egy új egészségügyi szolgáltató, amely jogutódként ellátja a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ jogszabályban meghatározott, egészségügyi szolgáltatóként végzett feladatait. Az új egészségügyi szolgáltató létrehozásáról a miniszter és a honvédelemért felelős miniszter együttesen gondoskodik.”

A salátatörvényt október 18-án nyújtotta be Pintér Sándor belügyminiszter a parlament elé, október 24-én lefolytatták a szakbizottsági vitát, 27-én az Országgyűlés is vitázott róla, majd november 2-ára a részletesvita-szakaszt is lezárta a Parlament. November 17-én került a törvénycsomag a Törvényalkotási Bizottság (TaB) elé. Itt annyinak kellett volna történnie, hogy a jogász végzettségű országgyűlési képviselők kodifikációs szempontból megvizsgálják a javaslat szövegét, és ezen szempontok szerint tesznek hozzá, vagy vesznek el a szövegből. 

De esetünkben nem ez történt. Gyakorlatilag a parlamentet és a szakbizottságot megkerülve, a TaB-on módosították a törvénycsomag szövegét. 

Tizennyolc bekezdésben módosítaná a kormányzat az egészségügyi törvényt. Többek között ezek az újítások:

  • A honvédelemért felelős miniszter 2022. december 15. napjáig határozatban megállapítja azon egészségügyi munkakörű katonák és honvédelmi alkalmazottak által betöltött beosztásokat és munkaköröket, amelyek szükségesek a Magyar
  • Honvédség egészségügyi feladatai ellátásához. Ők maradhatnak a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ alkalmazásában, a többiek viszont átkerülnek az új, eddig még meg nem ismert szolgáltatóhoz.
  • 2023. január 1-jével, az új egészségügyi szolgáltatónál létrejövő egészségügyi szolgálati  jogviszonnyá alakul át annak a honvédelmi alkalmazottnak a honvédelmi alkalmazotti jogviszonya, aki 2022. december 31-én honvédelmi egészségügyi szolgáltatónál olyan munkakört tölt be, amely nem tartozik a fent meghatározott munkakörök közé.
  • Az új egészségügyi szolgáltató 2023. január 15-ig a jogviszony átalakulásáról és az új jogviszony tartalmáról egyoldalú jognyilatkozattal tájékoztatja az érintett munkavállalót. Úgy, hogy december 15-én derül ki, hogy egyáltalán a Honvédség kötelékében maradhat-e az érintett orvos, vagy szakápoló, nővér.
  • Ha az érintett az átalakult egészségügyi szolgálati jogviszonyát nem kívánja fenntartani, arról az egyoldalú jognyilatkozat kézhezvételét követő 5 munkanapon belül írásban nyilatkozhat.
  • Ha az öt napos gondolkodási idő után a munkavállaló úgy dönt, nem egyezik bele a folytatásba, a munkaviszonya a nyilatkozattételt követő első munkanappal már meg is szűnik.
  • A javaslat szerint nem csökkenhet a fizetés.
(forrás: Alfahír)
hirdetés

Könyveink