hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Bíróságra mennek a börtöncégek miatt

A kór­házaknak műtéti textíliát, munkaruhát, bútort és papírárut gyártanak a büntetés-végrehajtási intézetekben, azonban a termékek nem a piacon méretnek meg. A HVG írását az osz.hu közli.

Körlevélben hívta fel az egészségügyi intézmények figyelmét tavaly év végén a felügyeletüket ellátó Állami Egészségügyi Köz­pont főigazgatója, hogy tovább bővült a kötelezően választható termékek köre. Így 2016-tól már nemcsak a bútorokat, törlőkendőket és függönyöket, hanem az egyszer használatos steril műtéti textíliákat, védőruhákat, lepedőket is a Köz­ponti Ellátó Szervtől, vagyis a Bv. Holdingtól kell beszerezni – olvasható az Orvostechnikai Szövetség honlapján közölt, a HVG-ben megjelent cikkben. Ez fel­bőszítette a piaci szereplőket tömö­rítő Orvostechnikai Szövetség tag-vállalatait. Rásky László főtitkár nem rejtette véka alá, hogy a szakma szerint a piac agresszív újraelosz­tása folyik, ahogy ez trafikügyben is történt. Míg ott a dohányzás vissza­szorítása, itt a rabok foglalkoztatása a monopolhelyzet kialakításához rendelt fedőszöveg.

Valójában az történik – fejtegette az Orvostechnikai Szövetség a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) szóló bejelentésében –, hogy a felsorolt termékkörben a kór­házak minden 100 ezer forintnál nagyobb, de a nemzeti közbeszerzési értékhatárt, jelenleg 8 millió forintot el nem érő megrendelésü­ket a BVOP-nak kötelesek leadni. A textíliák esetében a szállító a kalocsai börtönben és négy társ­intézményben működő, állami tulaj­donú Adorján-Tex Kft., még akkor is, ha a piaci szereplők áránál húsz százalékkal drágábban teljesíti a megbízást. Az Adorján-Tex azon­ban versenyeztetés nélkül vont be a munkájába néhány magáncéget, anyagbeszerzést, marketingmun­kát, szakmai tanácsadást bízva rájuk - sérelmezte a beadvány.

A Belügyminisztérium álláspontja szerint lehet verseny, hiszen aki a BV-nél 20 százalékkal olcsób­ban adja a termékét, az elviheti az üzletet. Ráadásul számos olyan holmi van, amelyről a BV Központi Ellátó Szerve jelezte, hogy nem tudja elítéltekkel legyártatni. Amire viszont képes, abban a 20 százalékos árelőny verhetetlenné teszi. Például azért, mert a börtönök csupán a minimálbér egyharmadát kötelesek kifizetni. A kórházak egyelőre lapítanak, mert tavaly ugyan 1,2 milliárd forint értékű megrendelést adtak a BV-nek, ám ebből 900 millió forint a mosatás, nem pedig termékvásárlás volt. Ez azonban nem nyugtatja meg a szavakban is „szabad" piac professzionális, ám kikosarazott szereplőit, akik bíróságra mennek 4-5 milliárdos orvosieszköz-üz­letük védelmében.

(forrás: Orvostechnikai Szövetség, HVG)
hirdetés

Könyveink