hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

Bíróságra menne a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hétfőn hivatalba lépő új főigazgatójának első próbája lesz, hogy mit kezd az egy hónapja jogtalanul megkötött kollektív szerződéssel, írja a Népszava.

Az új főmentős még hivatalba lépése előtt ízelítőt kapott abból a megosztottságból is, ami talán a leginkább gyengíti a munka színvonalát az OMSZ-nél. Elődjével, a sok mentős szerint érthetetlen módon félreállított Máté Gáborral együtt ismerkedő találkozóra hívták a mentőszolgálatnál képviselettel rendelkező három szakszervezet: a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ), a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) és a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete Mentő Tagszervezete (RKDSZMT) képviselőit. Szép gesztus, lehetne mondani, ha nem csupán az után történik mindez, hogy az Országos Mentőszolgálat és a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete tavaly december 9-én kollektív szerződést kötött egymással, amelyből azonban olyan szinten hagyták ki a több mint 1200 dolgozót tömörítő MOMSZ vezetőit, hogy még a tárgyalások megkezdéséről sem tájékoztatták őket. Amikor elnökük, Kusper Zsolt felhívta a figyelmet a jogsértésre, a szervezet vezetése telefonon ugyan elismerte a hibát, de egyetlen lépést nem tett, hogy orvosolja a jogtalanságot.

Ha ez így marad, a szakszervezet bíróságra viszi az ügyet, hogy tegyék semmissé az aláírt kollektív megállapodást. Kusper a Facebookon úgy foglalta össze a január 12-én tartott megbeszélést: "a rövid, érdeminek nem mondható találkozó végén a főigazgatói székét hétfőtől elfoglaló dr. Csató Gábor türelmet és bizalmat kért a megjelent érdekvédelmi szervezetektől", írja a lap..

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink