hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Bíróság előtt egy szentesi szülészorvos

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádol az ügyészség egy szentesi szülészorvost, akinek egy páciense 2008 nyarán, három héttel a műtét után meghalt.

A Szegedi Városi Bíróságon szerdán kezdődött per vádirata szerint a 31 éves asszonyon egy abbamaradt vetélést követően az orvos 2008. július 1-jén egészségügyi kaparást hajtott végre, a műtét során azonban - mint utóbb kiderült - átlyukasztotta a beteg méhfalát, s két helyen a vékonybelét is megsértette. A páciens már ébredéskor hasi fájdalmakra panaszkodott, a vádlott azonban személyesen nem vizsgálta meg, csupán telefonon rendelt számára gyógyszereket. A vádlott, amikor átadta a pácienst az ügyeletes orvosnak, a beteg állapotát jobbnak tüntette fel a valóságosnál, s az esetről nem referált megfelelően feletteseinek.

Az asszonyon - egy rendellenességeket kimutató ultrahangvizsgálat után - július 3-án hajtottak végre feltáró hasi műtétet, ekkor derült fény a sérülésekre, s arra, hogy a páciensnél hashártyagyulladás alakult ki. A beteg július 5-én az intenzívosztályra került, vérmérgezése lett, életét az intenzív kezelés és két újabb műtét ellenére sem tudták megmenteni, a nő július 23-án meghalt.

Lajkó Szilvia ügyész szerint az orvos szándékosan megszegte a szakma szabályait, s a páciens állapotával kapcsolatban kollégáit is félretájékoztatta.

A tárgyaláson a vádlott - aki 2009 októberétől csak magánrendelésen praktizál, mert kórházi állásából felfüggesztették - közölte, hogy nem érzi magát bűnösnek, s az orvosi előírásoknak megfelelően járt el.

Az orvos azt mondta, a beavatkozás során semmilyen rendellenességet nem tapasztalt, s a betegnek nem volt olyan tünete, amely indokolta volna a feltáró hasi műtét korábbi elvégzését. Hozzátette: az egészségügyi kaparások ismert szövődménye a méhfal perforációja és a környező szervek sérülése, s ezt esetenként sajnos nem fedezik fel.

A tárgyalás tanúk meghallgatásával folytatódik, az ügyben előreláthatólag csak 2011 elején születhet ítélet.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink