hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Bírálni mert, kirúgták a csopaki háziorvost

Balogh Emilnek azért kell mennie, mert konfliktusba keveredett a falu kormánypárti polgármesterével, írja a 168 óra.

„Csopak körzet praxisjoga eladó, tekintettel arra, hogy az önkormányzat 2017. december 31. után nem hosszabbította meg a háziorvossal a feladatátadási szerződést” – ez olvasható a Kossuth utcai háziorvosi rendelő hirdetőtábláján karácsony óta. A csopaki betegek nehezen tudják értelmezni az üzenetet, mert fogalmuk sincs róla, mi az a „feladatátadási szerződés”. Őket csak az érdekli, hogy mikor rendel Emil doktor.

– Amúgy mindegy, mi van kiírva, az a lényeg, hogy ott álljon az autója az udvarban, mert akkor a doktor úr bent van, és be lehet kopogni hozzá – mondja egy idős nő. A körém gyűlő helyieket arról kérdezem, tudják-e, hogy januártól már nem Balogh Emil a háziorvos, hanem állítólag egy fiatal kollégája. Bólogatnak ugyan, de az idős nő szerint ez senkit nem érdekel, az ő orvosuk továbbra is, mint immár harminc éve, Emil doktor.

– Mi volt a gond a doktor úrral? – kérdezem.

– Semmi – válaszolják többen is. – Csak nem jött ki a polgármesterrel, aki erre mindenáron fiatalítani akart, pedig az Emil még most is átugorna három fiatalt, olyan fürge.

Valóban. A csopaki hegyről nagy sebességgel érkezik egy szürke kombi, éles kanyarral hajt be a rendelő udvarába. Sűrű ősz hajú, hatvannak látszó férfi vezeti, kiugrik, nevetve üdvözöl mindenkit, a nőket körbepuszilja; ki gondolná, hogy már elmúlt hetven? Ő Balogh Emil, aranydiplomás, Batthyány-Strattmann László életműdíjas oktató családorvos, aki tíz évig mentett életeket a háború idején Bagdadban, de az orvosínséges idők ellenére sem kell Csopaknak, miközben a községnek jelentős közpénzt spórol meg. A helyi rendelő ugyanis saját tulajdona, van hozzá felszerelése, praxisjoga, ellátási kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz. Számos település irigyelné ezt a konstrukciót, de a csopaki önkormányzat jó ideje arra költi az adófizetők pénzét, hogy függetlenedjen a háziorvosától. Karácsony előtt született meg az egyhangú testületi döntés, miszerint Balogh Emilnek az év végével lejáró ötéves egészségügyi feladatellátási szerződését nem hosszabbítja meg az önkormányzat, mert hosszabb távon gondolkodnak, ezért egy fiatal orvossal kötnének kontraktust.

– Erre a szubjektív és diszkriminatív döntésre nem volt felhatalmazásuk – állítja Balogh Emil, és már lapozza is a jogszabályokat.

Az előírások szerint csak akkor lehet megvonni egy orvos feladatellátási kötelezettségét, ha tartósan nem tesz eleget a munkájának, nem felel meg az ÁNTSZ követelményeinek vagy ha szakmai gondok merülnek fel vele szemben. Ilyen jellegű indoklást azonban a testületi határozat nem tartalmaz – sőt, semmiféle magyarázat nincs benne, ezért a határozatról az illetékes kormányhivatal törvényességi felülvizsgálata dönt majd. Balogh Emil azt is kifogásolja, hogy a háziorvosnak nyilatkoznia kell arról, szeretné-e meghosszabbítani lejáró szerződését, de őt senki sem kérdezte.

Viszont utasították. Például arra, hogy a múlt év utolsó napjaiban adja át informatikai adatbázisát – betegeinek adataival – az önkormányzatnak.

– Ezek bizalmas, személyes egészségügyi adatok, nem adhatom át csak úgy bárkinek, hiszen akkor törvényt sértenék. De azzal is, ha elhagynám az ellátási körzetemet, az eskümről nem is beszélve – mondja Balogh Emil.

Balogh Emilről tudni kell, hogy 1994 és 2002 között háziorvosként Csopak félállású, független polgármestere volt. Azért kényszerült lemondani 2002-ben, mert egy jogszabályváltozás miatt a két tevékenység összeférhetetlen lett. Az időközi választást egykori képviselőtársa, Ambrus Tibor nyerte meg függetlenként, aki addig helyi vállalkozóként a város közparkjait gondozta. Az azóta eltelt időben azonban Balogh doktor egyre gyakrabban kritizálta a település új vezetését, mondván, ő félállásban is többet tett, épített, és volt koncepciója is – ehhez képest az Ambrus-érában csak vagyonfelélés zajlik.

A háziorvos szót emelt a polgármesteri hivatal számos ingatlanértékesítési és -bérleti szerződése ellen. Különösen azt kifogásolta, amely a jelenlegi polgármester érdekeltségében álló vállalkozásnak biztosított – szerinte – indokolatlan előnyöket.

A teljes riport

(forrás: 168 óra)
hirdetés

Könyveink