hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Betegutakat szervező menedzserek

Egészségügyi menedzserek bevonásával és lehetne javítani a betegek számára bizonytalan és átláthatatlan betegutakon – adja hírül az InfoRádió.

Egy ilyen hatalmas rendszert makro- és mikroszinten, az egyes betegek szintjén is meg kell tudni szervezni. – jelentette ki az InfoRádiónak Rékasi Balázs egészségügyi közgazdász. A magyar egészségügy egyik nagy problémája, hogy betegek vesznek el a rendszerben, nem fogja senki a beteg kezét, nem tudja, hova menjen, milyen vizsgálatokat kaphat. Ez a háziorvosok feladata lenne, de ők is túlterheltek.

Nyugat-Európában azok a rendszerek működnek jól, ahol a betegeknek vannak esetmenedzsereik, akik segítik az útjukat az ellátórendszerben, megmondják, mikor hova kell menniük, milyen ellátásra van szükségük, és minőségi paraméterek mérik ezeknek az ellátásoknak a hozzáférhetőségét.

Kaposváron van egy onkológiai betegút-menedzser kezdeményezés, de hasonló már országos szinten és más betegségek esetén is kellene, hogy ilyen működjön. Nem véletlenül virágzik ennyire a fizetős képalkotó diagnosztika, hiszen több hónapos várólisták vannak, az emberek nem tudják, hova forduljanak. Virágzik a magán egészségügy is, mert a betegek úgy érzik, a magánorvosok törődnek velük, miközben az állami egészségügy feladata lenne a betegek ellátásának menedzselése.
(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink