hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Bérgépek váltják a repülő Mókusokat

Októbertől a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. két egymotoros helikoptere nem repülhet, így a társaság tendert írt ki két gép közel kétéves bérletére - a nyílt felhívás a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A két helikopter becsült bérleti díja - 2016. március 10-éig - 682 millió forint. Egy-egy helikopter várhatóan évi 183 órát repül, de az üzemidő ettől 20 százalékkal több is lehet. A szolgálat magyar lajstromba veszi a helikoptereket. Amennyiben azok tervezett karbantartása meghaladja a 24 órát, a bérbeadónak cseregépet kell adnia.

A jelenlegi személyzet kiképzése EC 135 típusú gépekre szól - ezeket az európai közös helikoptergyár készíti, amely ez év elejétől része a Airbus konzorciumnak - így aki más típusú gépet ajánl, annak vállalnia kell helikopterenként 5 fő és a légiüzemeltetésért, valamint -képzésért felelős vezető átképzését. Ez a költség is része a bérleti díjnak.

Ajánlatot az a cég tehet, amelynek a megelőző két üzleti évi - légijármű bérletéből és ehhez kapcsolódó üzemeltetésből származó - árbevétele együtt elérte a nettó 650 millió forintot. Az ajánlattételi határidő június 23. A legolcsóbb ajánlat lesz a nyertes.

A bérleti kiírást az indokolja, hogy a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. szentesi és debreceni állomásán egymotoros helikopterek szolgálnak. Egy 2012. októberében született EU-s direktíva szerint ez év október 28-ától az egyhajtóműves helikopterek nem repülhetnek lakott terület felett.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink