hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Az egészség-egyenlőtlenségek csökkentéséért

Július 15-én Budapesten elfogadták és bemutatták az egészség-egyenlőtlenségek csökkentését célzó, az EMMI és a WHO által kidolgozott dokumentumot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-OS útján közli, hogy "Az Egészségügyi Világszervezet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között 2018 júniusa óta folyamatban lévő szakpolitikai párbeszéd eredményeképpen 2019. július 15-én, Budapesten elfogadásra és bemutatásra került az egészség-egyenlőtlenségek csökkentését célzó, az EMMI és WHO által kidolgozott dokumentum. A magas szintű megbeszélésen részt vettek az Emberi Erőforrások Minisztériuma érintett ágazatai, a témában illetékes minisztériumok, illetve az Egészségügyi Világszervezet. A szakpolitikai összegzés megállapításainak nyomon követésére, az egészség-egyenlőtlenségek csökkentését célzó kormányzati intézkedések végrehajtására, az előrehaladás monitorozására az EMMI, a Pénzügyminisztérium, a Belügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium együttműködésében egy ágazatközi munkacsoport jött létre, amely a WHO módszertan felhasználásával működik majd.

Az egészségi állapot javítását, az egészség-egyenlőtlenségek felszámolását befolyásoló társadalmi meghatározók komplex, ágazatközi megközelítésű kezelése (az érintett ágazatok – többek között az oktatás, a családpolitika, a sport, a társadalmi befogadás, a szociális védelem, a foglalkoztatás és az innováció területének – bevonásával) összhangban van az EMMI által kidolgozott kormányprogrammal, illetve a WHO "Egészség 2020" Európai Egészségpolitikai Keretében leírtakkal és a Fenntartható Fejlődési Célokkal", áll a közleményben, mely szerint "a WHO a Magyarországgal folytatott szakpolitikai párbeszéd folyamatát példaértékűnek tartja, különösen az érintett ágazatok és az egyes döntéshozatali szintek közötti szoros együttműködés szempontjából."

(forrás: MTI-OS, Emberi Erőforrások Minisztériuma)
hirdetés

Könyveink