hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Bélteczki: „mi is meglepődtünk”

Bélteczki Jánossal, a Magyar Orvsosszövetség elnökével közöl interjút az Origo, aki abban egyebek mellett a végzett szakorvosok ösztöndíj vs. béremelés problémájáról is beszél.

- Nem megalázó, ha 15-20 éve a szakmában dolgozó orvosokat akarnak röghöz kötni, akik lényegében már ledolgozták a képzési idejüket? Nem fogják azt mondani, hogy akkor kalap kabát, viszont látásra? – utalt a kérdező egy korábbi államtitkári ajánlatra.

- De. Mi is azt hittük, hogy ez a bérfelzárkóztatás következő lépése lesz. Úgy éreztük, hogy ez egy mélyen megalázó intézkedés, aztán a múlt héten leültünk Zombor államtitkár úrral beszélgetni és ő elmondta, szó nincs róla, hogy ez az életpályamodell része lenne.

- Akkor minek a része?

- Mi is meglepődtünk és azonnal kitérek rá, de ott kell kezdenem, hogy elindítottak egy ösztöndíj pályázatot, amivel a jelentkező rezidensek nettó 100 ezer forintnyi összeget kapnak, ha itthon maradnak és nem fogadnak el hálapénzt. A baj az, hogy idén és jövőre szakvizsgáznak az elsők, akik aláírták és utána ennyivel azonnal csökken is a fizetésük. Erre találta ki a tárca a garantált szakorvosi minimálbért, ezt azok és csak is azok kapják, akik az ösztöndíjat felvették és annak feltételeit meghosszabbítva itthon fognak dolgozni az egészségügyben.

- A már szakorvosokra ez nem vonatkozik?

- Így van, éppen azért hogy a rendszerben lévő és a friss szakorvosok között ne legyen ez az óriási bérfeszültség. Addig amíg el nem kezdik bevezetni az orvosi életpályamodell idáig ki nem dolgozott elemeit, önkéntesen dönthetnek úgy a kollégák, hogy ilyen feltételek mellett megkötik-e a szerződést. Ekkor ők is jogosultak arra a 100 ezer forintra – olvasható az origo.hu-n.

(forrás: Origo)
hirdetés

Könyveink