hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A MESZK szerint is elfogadhatatlan a kormány döntése

Rékassy Balázs: Becsapta a kormány az ápolókat

Az egészségügyi szakdolgozókat becsapta a kormány, mondta Rékassy Balázs szakközgazdász a Jazzy Rádióban a 168.hu szemléje szerint.

Rékassy Balázs orvos, egészségpolitikai szakértő a Jazzy Rádió Business Class című reggeli műsorában kiemelte, hogy bár számos változás pozitív, más problémák fennmaradtak: szerinte ugyanis az egészségügyi szakdolgozókat „becsapta a kormány.”

A fizetésemelésükre korábban a szakértő szerint 175 milliárd forintot tettek félre 2023-ra, most azonban csupán 41 milliárdot szánnak erre a költségvetésben.

Rékassy viszont arról beszélt, „egy orvos egy fonendoszkóppal már nem fog itt változást elérni”, hozzátéve, az ápolók jelentős része nő, családanya, akik nagyon is megérzik az áremelkedést. Az egészségügyi rendszerből már így is hiányzik minden negyedik ápoló, a nyugat-európai közegészségügy és más szektorok egyszerűen elszívták a munkaerőt.

Rékassy Balázs a 168.hu szemléje szerint kiemelte, az orvoshiány mellett ma már az egyik legjelentősebb probléma Magyarországon az ápolóhiány, műtétek maradnak el emiatt kórházakban.

Egyeztetést kezdeményezett a MESZK

Elfogadhatatlan a szakdolgozók számára, hogy nem valósul meg a várt béremelés 2023. januártól – írja közleményében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara. Méltatlan, hogy ennek következtében az orvosi-szakdolgozói bérarány 21%-ra csökken. Mindezek újabb bérfeszültséget generálnak, tovább rontják az egészségügyben tapasztalható belső elégedetlenséget és a szakdolgozók megélhetési helyzetét.

Tagságunk nem ezt érdemelte! A lelkesedés, hivatástudat továbbra sem elegendő a megélhetéshez!

Továbbra is ragaszkodunk a kamara által korábban benyújtott béremelési elvekhez:

  • A jelenlegi pótlékok megtartása.
  • A bértábla minden elemére 35%-os béremelés 2023. évre.
  • A bértábla minden elemére további 25%-os béremelés 2024. évre.

Mindezek alapján kezdeményezünk egy újabb államtitkári egyeztetést! – fogalmaznak közleményükben.

hirdetés

Könyveink