hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Balog: Még nyitott pont a háziorvosok 10 milliárdjának felosztása

Dr. Losonczy Jánost választotta a MOK küldöttgyűlése a dr. Kováts Attila alelnök elhunytával megüresedő helyre. A köztestület közgyűlésén Balog Zoltán miniszter is megjelent.

Mint az a MOK honlapján olvasható: a küldöttek elsőként Éger István elnökségi beszámolóját hallgatták meg az elmúlt fél évben végzett munkáról, majd Gyenes Géza felügyelőbizottsági elnök ismertette a tapasztalatokat. Farkas Gergely országos hivatalvezető a MOK 2015. évi összesített pénzügyi kimutatásáról jelentett. Alelnökké két választási fordulóban négy jelölt közül dr. Losonczy Jánost választotta küldöttgyűlés.

Balog Zoltán a rész és egész viszonyrendszerén keresztül világította meg a kormány problémakezelési módszerét, amely nem lobbiérdekek mentén szerveződik, hanem a részérdekek és az összesség érdekeinek folyamatos egyeztetésén, összehangolásán. Ebben az értelemben számít a MOK-ra, mint stratégiai partnerre is. Mint mondta, ma már ott tartunk, hogy a gazdaság fellendülésének következményeként van mit elosztani, de ez sem könnyű feladat. Kitért az elmúlt évek néhány egészségügyet érintő kiemelkedő eredményére (infrastruktúra fejlesztés, elvándorlás ütemének megfékezése) is.

A kamarával egy éve kemény, de korrekt tárgyalások folynak, így a bértárgyalások esetében is. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a tárgyalások nem pusztán béremelésről szólnak, hanem annak kormányzat általi felismeréséről, hogy orvosok nélkül nincs egészségügy, egészségügy nélkül pedig nincsen gazdasági fejlődés. Jelenleg egyetlen, rövid időn belül eldőlő nyitott pont van az alapellátásnak juttatott pénz mennyiségét illetően: az alapellátáshoz tartozó 3 terület (háziorovosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok, védőnők) között mekkora összeget lehet szétosztani? A miniszter törekszik arra, hogy 10 + 2 + 2 milliárd forint jusson erre a célra.

A budapesti kórházhelyzetről szólva aláhúzta: valóságos döntések és mögöttük valóságos források állnak rendelkezésre, Cserháti Péter miniszteri biztos személyében pedig kompetens szakember felügyeli a folyamatokat. A miniszter végezetül annak a meggyőződésének adott hangot, hogy valójában nem bérharcra, hanem partnerségre van szükség a minisztérium és a kamara között: vagy szövetséget kötünk, vagy mindenki rosszul jár.

hirdetés

Könyveink