hirdetés
hirdetés
2018. május. 27., vasárnap - Hella.
hirdetés

Baleseti adó egészségpolitikai célokra

A baleseti adó a bevezetése óta mintegy 132 milliárd forinttal járult hozzá a különböző egészségpolitikai célok megvalósításához, vagyis a befolyt bevételt az egészségbiztosítási kiadások fedezeteként használták fel, válaszolta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nevében Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára Gúr Nándor MSZP-s országgyűlési képviselő kérdésére.

hirdetés

Gúr Nándor szocialista honatya azt a kérdést intézte a nemzetgazdasági miniszterhez, mire költi a kormányzat a baleseti adóból beszedett milliárdokat.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium  parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára írásbeli válaszában kitért arra: a baleseti adó 2012-es bevezetésének célja az volt, hogy a fokozott társadalmi kockázattal járó élethelyzetekhez, különösen a gépjármű-balesetek okozta sérülésekhez kapcsolódva hozzájáruljon az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához. Ez az adónem az Egészségbiztosítási Alap bevételét képezi, az éves központi költségvetésről szóló törvényekben pedig 2017-ben közel 29 milliárd forint összegben az "Egészségbiztosítási tevékenységgel kapcsolatos egyéb bevételek" alcím előirányzatai között szerepel.

Az Egészségbiztosítási Alap gazdálkodásának törvényben rögzített elve alapján a befolyó bevételek a felmerülő kiadások fedezetéül szolgálnak. Az Egészségbiztosítási Alapra is vonatkozik a globális fedezet elve, ami alapján a költségvetés minden bevétele összességében a költségvetés összes kiadásának pénzügyi fedezetét szolgálja, azaz nincsen közvetlen pénzügyi összefüggés valamely bevételi előirányzat, illetve kiadási előirányzat között.

Tállai András válaszában kitért arra: a baleseti adót a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjjal egyidejűleg kell éves, negyedéves vagy havi rendszerességgel befizetni, így a baleseti adó nyújtotta fedezethez nem is lenne célszerű év közbeni, célzott egészségpolitikai intézkedéseket társítani.

(forrás: MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink