hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Baj van a koraszülöttmentőknél

A Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálatnál (PCAM) kevés a sofőr, éjszaka már csak egyetlen egységük vethető be, írja a Világgazdaság.

A sofőrhiány az utóbbi negyedévben vált kritikussá – mondta a Világgazdaságnak Somogyvári Zsolt, a PCAM szakmai vezetője. A gépkocsivezető-hiány veszélye részben az egészségügyi béremelés indirekt hatásaként, részben a szűkülő források miatt alakult ki. Most azonnal három-négy sofőrre lenne szükségük – tette hozzá a szakmai vezető.

A koraszülöttmentés szolgálatában jelenleg egy, a hét minden napján, éjjel-nappal működő orvosos rohamkocsi és egy nappali, 12 órás orvos nélküli neonatológiai egység (ONNE), plusz további 2 darab nappali, 8 órás ONNE-kocsi áll rendelkezésre.

A forráshiány miatt folyamatosan szakmai kompromisszumokat kell kötnünk – tette hozzá a szakmai vezető. – A béremelés központi kompenzációjának elmaradása miatt januárban vissza kellett térnünk a húsz éven keresztül alkalmazott egyautós rendszerre, ahol éjszaka már újra csak egy autó vethető be. Közel 28 éves működés során csak öt év volt, amikor két nővért és egy gépkocsivezetőt tudtunk kiküldeni, holott amerikai és saját tapasztalatok alapján is ez lenne a legideálisabb – mondta a főorvos.

Probléma az is, hogy bár a koraszülöttmentők teljesítménye az eredetihez képest tavaly is 140 százalék körül volt, de négy éve nem változott a normatív állami támogatás összege. A PCAM működése évente 210-220 millió forintba kerül. Ennek háromnegyedét fedezi az állami támogatás, ami 165 millió forint évente. Ezt az összeget 2014-ben közel 3 millió forinttal, 2015-ben 14 millió forinttal egészítette

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink