hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Azonnal munkába állhatnak nálunk az ukrán orvosok, ápolók

Diplomájuk honosítása előtt is dolgozhatnak Magyarországon az Ukrajnából menekült orvosok, ápolók, írja a Magyar Közlöny nyomán a hvg.hu.

Késő este tett közzé egy rendeletet a kormány „az Ukrajnában kiállított, államilag elismert végzettséget és tudományos fokozatokat tanúsító okirat alapján egészségügyi szakképesítéssel rendelkező”, menedékjogot szerzett emberekről és az eddig Ukrajnában élt magyar állampolgárokról.

Ők az egészségügyi törvény „felügyelet melletti tevékenység végzésére vonatkozó szabályai” szerint dolgozhatnak Magyarországon a szakmájukban „az elismerési vagy honosítási eljárás lezárultáig”, de ezt az eljárást el kell indítaniuk. Könnyebbség: ennek „nem feltétele a keresőtevékenység folytatása vagy családi együttélés biztosítása céljából kiadott tartózkodási engedély”.

Az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszerben is részt vehetnek diplomájuk elismerése előtt, de ebben az esetben is el kell indítaniuk az elismertetési eljárást.

A kormány ismét a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve rendelettel módosított törvényt, ezért ez a rendelet csak a veszélyhelyzet fennállása alatt érvényes – írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink