hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az újrainduló műtétekhez elengedhetetlenek a vérkészítmények

Az egészségügyben a napokban újrainduló, tervezhető műtétekhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vér és vérkészítmény, ezért a Semmelweis Egyetem vezetői is példát szeretnének mutatni azzal, hogy vért adnak, mondta a budapesti orvosegyetem rektora hétfőn.

Merkely Béla, miután vért adott a "Semmelweis medikus véradó hét" elnevezésű kampány első napján, azt mondta: túl vagyunk a koronavírus-járvány nehezén, a harmadik hullám leszálló ágban van, így elkezdődhetnek a tervezett egészségügyi beavatkozások. Hozzátette: az egyetemi hallgatók és medikusok véradásának több évtizedes hagyománya van az intézményben, ezért fontos, hogy az orvos- és egészségtudományi képzés zászlóshajójának számító intézmény vezetősége is példát mutasson, egyben szolidaritását fejezze ki a hallgatók iránt, akik a járványban már másodszor vesznek részt szervezett véradáson. Merkely Béla kiemelte, a véradásnak nincs akadálya akkor sem, ha a valaki átesett a fertőzésen, és akkor sem, ha oltást kapott. A fertőzésből történő felépülés után három héttel, míg oltás után akár már másnap lehet vért adni.

Tripolszky Bálint, az egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke arról beszélt, fontos társadalmi üzenete van az immár hagyományos hallgatói véradásnak, amelyet minden évben megszerveznek a vérellátó szolgálattal közösen. Tavaly 260-an jelentkeztek, idén pedig több mint háromszáz hallgatót várnak. Kiemelte, hogy a járvány elleni védekezésben több ezer hallgató dolgozott önkéntesként kórházakban, a mentőszolgálatnál és az egyetem klinikáin.

Nemes-Nagy Zsuzsa, az Országos Vérellátó Szolgálat regionális igazgató főorvosa arról beszélt, hogy nagy segítséget jelentenek a hasonló kampányok, hiszen a járvány ideje alatt kevesebb a véradó. A biztonságos betegellátáshoz naponta 1500-1600 véradóra volna szükség, de a járványhelyzetben a véradók száma kicsit csökkent, 1300-1400-an adnak vért. Hozzátette: a nyár a járványhelyzettől függetlenül is kritikus időszaknak számít, ezért lenne fontos, hogy minél többen menjenek vért adni. A véradás továbbra is biztonságos, figyelnek a tumultus elkerülésére és a higiénés szabályok betartására.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink