hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Az ügyelő orvos nem tud 50 kilométeres körzetben mászkálni

Az egyik legneuralgikusabb pont az alapellátási ügyeleti rendszer újraszabása, közli az ágazat átalakítási terveiről a Népszava.

Ellátásbiztonsági kockázatokat is lát a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Takács Péter egészségügyi államtitkár javaslatcsomagjában. A köztestület csütörtökön tette közzé véleményét, miután szerdán Takács Péter személyesen is egyeztetett a MOK vezetőivel. A lap úgy tudja: a kormány novemberben be is nyújtja a parlamentnek a kapcsolódó jogszabály-tervezeteket.

Az általuk megkérdezett háziorvosokban több kérdést vetett fel az ügyleti ellátásról szóló tervezet, mint amennyit megválaszolt. A reformcsomag több mint száz helyen szüntetne meg ügyeleti pontokat. Ez a most üzemelő szolgálatok mintegy egyharmadát jelenti. A meg nem szűnők közül is jó néhány telephelyen csak szűkebb időintervallumban lenne hozzáférhető az ellátás.

– Az ügyeleti rendszer átalakítására szükség van – mondta Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik vezetője. – Rendben van, hogy járási ügyeleti központok lesznek, elfogadható a rendélesek időtartama is, az én kérdésem azonban az, hogy mi lesz azokkal, akik bármi okból nem tudnak oda eljutni. Az orvos, aki éppen ügyel a központban, nem tud 50 kilométeres körzetben mászkálni. A betegek jó része a szociális helyzete miatt nem tudja elérni az orvost, vagy mert nincs a települések között tömegközlekedés, neki meg nincs autója. Ha a beteg nem tud mozdulni, akkor érte mehet a mentő és beszállíthatja az ügyeletre vagy más ellátóhelyre. Kérdés, hogy ezekre a betegekre, akikhez eddig a háziorvosi ügyelet házhoz ment, lesz-e kapacitása a mentőszolgálatnak.

Az orvos szerint az sem tisztázott, hogy milyen óradíjat fizetnek a járási központban ügyelő háziorvosnak illetve az asszisztensének. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel érvényes szerződés finanszírozási keretébe nem fér bele ez a többletszolgálat, különösen úgy, hogy egy teljesen más területen egy idegen betegkört kell majd ellátniuk az érintett háziorvosoknak. Cserni István szerint több sebből is vérzik ez a történet: – Az országban nagyon sokféle szolgáltató látja el ezt a feladatot, alóluk most kihúzzák a talajt. Ez biztosan nem jó. Másfelől a jelenlegi rendszerben a NEAK finanszírozás nem fedezi az ügyeleti ellátás költségeit, az önkormányzatok saját erőből toldozgatják-foltozgatják a rendszert. Így az egyik településen 24 órás ügyelet van, a másikon csak fele ennyi.

Egy másik főváros környéki település háziorvosa szerint addig „húzogatják a háziorvosok bajuszát”, míg a 70 pluszosok megunják, és hazamennek. Véleménye szerint az alapellátás helyzetén inkább javítani kéne, nem még nehezebb helyzetbe hozni azzal, hogy készül egy koncepció, amit csak egy belső kör ismer. Valamint van egy másfél éve zajló Hajdú-Bihar megyei próbaparogram, amelynek a nyilvános értékelése soha nem történt meg, viszont országosan kiterjesztik. Hozzátette: a hozzá legközelebb eső három ügyeleti pontból egyik sem maradna meg. – Hát érdekes lesz - mondja, különösen azoknak, akiknek a nincsen ehhez a 20-50 kilométeres távolság leküzdéséhez autójuk.

– Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol mélyszegénység van, és ahol a legtöbb a betöltetlen praxis, 14 helyen szünteti meg az új koncepció az ügyeleteket, ehhez csak gratulálni lehet.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink