hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az SE-n készült az EU munkaerő-tervezési ország profil gyűjteménye

Az Európai Unió tagállamainak munkaerő-tervezési ország profilját bemutató tanulmány készült az SE Egészségügyi Menedzserképző Központban.

Az európai egészségügyi emberi erőforrás tervezéssel foglakozó szakemberek száma jelenleg közel 400 fő. Az Európai Unió tagállamaiból 22-ben már most is zajlik tudatos, stratégiai munkaerő-tervezés. A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ vezetésével 2017. szeptemberében indult a SEPEN Tender elnevezésű program, amelyben konkrét egészségpolitikai javaslatokat tartalmazó összefoglaló, illetve az Európai Unió tagállamainak munkaerő-tervezési ország profilját bemutató tanulmány készült. A SEPEN eredményeket egy online adattárház is támogatja, amelyben egészségügyi emberi erőforrás specifikus adat- és jogszabály-gyűjtemény, valamint egészségpolitikai intézkedések jegyzéke is elérhető.

A SEPEN Tender indulásakor azt célozta, hogy a korábbi egészségügyi munkaerő tervezéssel foglalkozó közös fellépés, a Joint Action on European Health Workforce Planning and Forecasting (JA EUHWF) projekt során létrejött szakmai hálózatot fenntartsa, fejlessze és tovább működtesse, valamint hogy az egészségügyi munkaerő-tervezés témájában született és már kipróbált módszereket, eszközöket, eredményeket tovább vigye. Olyan nemzetközi közösség jött létre az emberi erőforrás tervezéssel foglalkozó szakemberek körében, amely hatékonyan képes támogatni mind az akadémiai munkát, mind pedig a gyakorlati munkát az egészségügyi ellátásban.

A SEPEN Tender legfontosabb eredményterméke az elmúlt 3 év tapasztalatai alapján összeállított tanulmány az egészségügyi emberi erőforrás tervezés és a vonatkozó egészségpolitikai beavatkozások gyűjteményét tartalmazza, ami a http://healthworkforce.eu weboldalon érhető el.

A SEPEN Tender sikerét a most elkészült komplex tanulmány mellett az is mutatja, hogy az idén már öt új uniós projekt is indul az egészségügyi munkaerő tervezéshez köthető témában, amelyből kettőben meghatározó szereplő a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja. A tervek szerint a JA EUHWF és a SEPEN Tender örökségét tovább fenntartva a http://healthworkforce.eu weboldal portállá alakul, ahol az öt projektről szóló információk mellett további témába vágó aktualitások érhetők majd el.

(forrás: Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ)
hirdetés

Könyveink